De mi a titka?
Mielőtt a steaket megsütnénk vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. Ha közvetlenül a hűtőszekrényből kivéve beledobjuk a forró serpenyőbe a hús szálai „megfeszülnek”, amely megakadályozza az ízek felszabadulását. Sütés előtt érdemes 45 perccel kivenni a hűtőből a húst. Ezután csak borsozzuk meg és adjunk hozzá egy kis olívaolajat.
Attól függően, ki, hogyan szereti a steaket, és az egyes darabok méretétől a sütési idő változik.
Steak sütési idő:
- Nyers steak esetén: 2 cm vastag steaket kb. Másfél percig grillezük, mindkét oldalán.
- Közepes steak esetén: Két-három perc mindkét oldalon.
- Átsült steak esetén: Öt-hat percig sütsük mindkét oldalt.
Meddig sütsd a steaket?
Ellenőrizzük ujjunkkal a steaket. A nyersnek lágynak kell lennie, a közepesen átsültnek szintén, azonban kissé merevebbnek kell éreznünk; a jól átsütött steaket pedig teljesen keménynek kell éreznünk. A steak fűszerezéséhez ne használjunk sót, mivel az csökkenti az ízeket. Elég a végén megsóznunk a húst.
Ha elkészültünk a steakkel, ne együk meg azonnal a forró serpenyőből. Hagyjuk kissé lehűlni a külsejét, hogy a hús szálai pihenjenek egy-két percig. A hús olaján pedig süthetünk akár zöldségeket is köretként.