notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 jele, hogy nem viszel be elég szénhidrátot

hirdetes

5 jelzés, hogy több szénhidrátra van szükséged

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó
Szénhidrát bevitel fontossága

3)Gyenge edzések

Ha túl kevés szénhidrát fogyasztása miatt nehézségekbe ütközünk egy átlagos munkanap során, akkor tudni kell, hogy ez befolyásolni fogja az edzés közbeni érzéseid is.

Míg az elégtelen szénhidráttartalom nem lehet olyan problematikus az alacsony intenzitású edzéseknél (mint például a jóga), hogy a tested jobban felhasználja az oxigént és a zsírt, ez nagyrészt tönkreteheti teljesítményt a nagyobb intenzitású edzések során (mint például a CrossFit). Miért? A magasabb intenzitású testmozgás függ a véráramban lévő szénhidrátoktól vagy az izmokban vagy a májban tárolt tüzelőanyagoktól, mivel nem képes elég gyors energiát előállítani csupán oxigénnel vagy zsírral.

 

4)Kellemetlen lehellet

Váratlan, de nagyon valóságos: Ha kevés a szénhidrátbeviteled, a lehelleted büdös lehet.

Amikor alacsony szénhidráttartalmú táplálékot fogyasztasz, a test zsírokat használ üzemanyagként. A zsír üzemanyagként történő lebontása során a szervezet ketonoknak nevezett vegyszereket állít elő, amelyek a levegőben szabadulnak fel és kellemetlen szagúak.

hirdetes

 

5)Emésztési problémák

A test szénhidrát hiányának egyik fő hátránya: hiányzik a hozzájuk tartozó rost.

Amikor csökkenteni akarjuk az ételeket, mint például a gyümölcsöket, zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonákat, akkor sok rostot eltávolítunk étrendünkből. Rost nélkül, amely tömegesen növeli a székletünket, székrekedéssel kell számolnunk.

hirdetes

 

Hogyan növeljük a szénhidrát bevitelünket egészségesen?

Ha ezek a problémák ismerősnek tűnnek, összpontosíts a bőséges szénhidrát bevitelre, és figyeld meg az közérzeted javulását.

Ehhez kövesd néhány napig az étkezésed, hogy megbizonyosodj arról, hogy a kalória 45–65% -a szénhidrátokból származik. Vagy: győződj meg arról, hogy a tányér negyede minden étkezéskor egészséges szénhidrátokból áll

 

Mit lehet „egészséges” szénhidrátnak minősíteni? Bármilyen teljes élelmiszer-forrás, például teljes kiőrlésű gabonafélék (zab vagy barna rizs); hüvelyesek (bab vagy lencse); gyümölcs (bogyósok vagy alma) vagy keményítőtartalmú zöldségek (például burgonya vagy tök).

Ha aggódsz amiatt, hogy a növekvő szénhidrátbevitel befolyásolhatja a derékvonalat, akkor jobb ha ezt tudod: Az ezekben a természetes teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő rost hosszabb ideig marad teljesebb, így jobban telített leszel az étkezés között, ami támogatja a súlycsökkenést hosszú távon.

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B1-vitamin

B1-vitamin Tiamin: vízben jól oldódó, hőre érzékeny vegyület. Jelentős szerepe van a... Tovább

Perricone diéta

Ha nem fogyasztasz elég ásványi anyagot vagy vitamint, az arcbőröd ráncosodhat és... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges táplálkozás