Habár a melegre még várnunk kell egy kicsit, sokan már most azon törik a fejüket, hogy idén milyen tavaszi finomságokkal egészíthetik ki fogásaikat.
Szerencsére manapság a legtöbben tisztában vannak vele, hogy a különféle zöldségek és gyümölcsök nagyon fontosak a szervezet számára, az azonban már másik kérdés, hogy hogyan érdemes felhasználni ezeket a finomságokat.
Az alábbiakban tehát nem szimplán csak egy listát olvashatsz néhány különösen egészséges zöldségről és gyümölcsről, hanem azt is kiderítheted, hogy melyiket milyen formában érdemes beiktatnod étrendedbe. Kezdjük is!
Egészséges tavaszi étel: Rukkola
A rukkola (más néven „arugula” vagy „borsmustár”) egy enyhén csípős ízű leveles zöldség, ami tele van A- é K-vitaminnal, folsavval, klorofillal, rostokkal és vízzel is. Ez az egészséges tavaszi finomság továbbá hidratálja és méregteleníti is a szervezetet.
A rukkolát nyersen bármilyen saláta részeként, illetve szendvicsekben vagy akár magában is jóízűen lehet fogyasztani. Ha bármilyen olyan receptet készítesz, amihez valamilyen leveles zöldséget kell használni, próbáld meg borsmustárra cserélni azt, hogy némi extra ízt kölcsönözz az adott fogásnak.
Egészséges tavaszi étel: Articsóka
Az articsóka sok helyen tavasszal és ősszel is terem, és tele van folsavval, C-vitaminnal, B-vitaminokkal illetve temérdek ásványi anyaggal is. Az articsókában található tápanyagok csökkentik a koleszterinszintet, támogatják a várandós anyukák egészségét, csökkentik a szabadgyökök számát és hozzájárulnak a sejtek helyes anyagcsereműködéséhez.
Az articsóka elkészítése meglehetősen egyszerű. Főzd vízben 20 percig, majd hámozd le róla a leveleket és fogyaszd el az ehető részeiket. Némi extraszűz olívaolajjal is ki lehet egészíteni őket.
Egészséges tavaszi étel: Spárga
Csordultig tele K-vitaminnal (véralvadás, csontok és szív egészsége, a rák megelőzése stb.), rézzel, szelénnel és B-vitaminokkal, a spárga egy minden tekintetben egészséges tavaszi zöldség.
Elég csak megsautézni némi fokhagymával és tengeri sóval egy adag vajban, kókuszolajban vagy zöldséges, esetleg húsos levesalapban, csak ügyelj rá, hogy ne süsd túl! A cél az, hogy megőrizze élénk, zöld színét és alakját is, tehát ne várd meg, hogy besötétedjen és eldeformálódjon. Nagyjából 10 perc elég lesz neki.