Egészséges tavaszi étel: Borsó
A borsók növekedési időszaka viszonylag rövid, ami csak még különlegesebbé teszi ezt az ízletes, egészséges tavaszi zöldséget. A borsók számos vitamint és ásványi anyagot (C-, K-, B-vitaminok, mangán, foszfor) kínálnak, illetve egy adag fehérjét is biztosítanak a szervezet számára. Mindennek köszönhetően nagyszerű gyulladáscsökkentő élelmiszerek.
Egyes borsókat nyersen, közvetlenül a hüvelyből is el lehet fogyasztani, azonban mindenképpen érdemes megőrizni egy nagy adagot belőlük, hiszen a konyhában számtalan lehetőséget kínálnak. Kiválóak például salátákban, turmixokban, stir-fry fogásokban, levesekben és pürésítve is (főleg a csecsemőknek!)
Egészséges tavaszi étel: Eper
Habár az eprek szezonja átnyúlik a nyárba, a világ egyik legédesebb gyümölcse sok helyen már tavasz végén élvezhető. Antioxidánsai miatt különösen egészségesnek számít, és habár nagy mennyiségű gyümölcscukrot (fruktózt) tartalmaz, az eper pont, hogy segíthet a vércukorszint kiegyenlítésében.
Ha van türelmed hozzá, hogy ne edd meg az összeset nyersen, akkor lefagyasztva gyümölcsturmixokban is kiválók. E mellett olvasztott étcsokoládéval is bevonhatod őket egy igazán csodálatos édesség gyanánt, vagy felszeletelve a reggeli müzlit is kiegészítheted velük.
Egészséges tavaszi étel: Zöldhagyma
A zöldhagymákban rengeteg polifenol, főleg flavonoidok találhatók, amelyek nagyban hozzájárulnak a különböző betegségek elhárításához, illetve az oxidatív stressz csökkentéséhez, ami minden szervezetet érint. Mindemellett természetes antihisztaminok és baktériumölő, illetve gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A zöldhagymák szintén fogyaszthatók magukban, habár a legtöbben inkább valami mellé szeretik enni őket. Nyersen salátákban és szendvicsekben is kiválók, némi tengeri só társaságában pedig meg is karamellizálhatók köret gyanánt. Számtalan szósz nélkülözhetetlen alapanyagai.
Egészséges tavaszi étel: Retek
A retek segít a máj és a gyomor méregtelenítésében, természetes vízhajtóként pedig a vizeletelválasztó rendszer problémáit is enyhítheti. Ha mindez nem lenne elég, segít a rák elleni védekezésben, hidratálja a bőrt, csökkenti a lázat és még rovarcsípések kezelésére is használható.
Mint sok zöldség, a retek is nagyszerű nyersen, salátákban és szendvicsekbe szeletelve, de pirítva és turmixokban is fogyasztható.