Egészséges tavaszi étel: Cékla
A céklák mély, vöröses színe egyértelműen utal jótékony hatásukra, ezek a zöldségek ugyanis első sorban a vérkeringésnek tesznek jót. A céklák csökkentik a vérnyomást, javítják az állóképességet és elősegítik a szervezet méregtelenítését is, ami egyedi fitotápanyagaiknak, a betalainoknak köszönhető.
A céklák sokféleképpen elkészíthetők. Népszerűek például savanyúságként, de zöldségturmixokhoz, salátákhoz és borcsként elkészítve is érdemes kipróbálni őket.
Egészséges tavaszi étel: Sárgarépa
Sokakkal hitették el gyerekkorukban, hogy ha valaki szeretne megtanulni fütyülni, akkor annak sok sárgarépát kell ennie. Habár ez az állítás nem feltétlenül áll tudományos lábakon (és főleg csak egy kegyes füllentés volt, amivel a gyerekeket rá lehetett venni a zöldségfogyasztásra), abban biztos lehetsz, hogy a sárgarépa rengeteg A-vitamint és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megőrizni a haj, a bőr és a körmök egészségét. Ha mindez nem lenne elég, a rák elleni védelemhez is nagyban hozzájárulnak.
A sárgarépát sokan nyersen is szívesen ropogtatják, azonban lényegében bármilyen formában fel lehet használni. A salátákban például ott a helye, de nagyszerűen pótolható vele a cukkini is a legtöbb receptben. Felkarikázva és némi olívaolajban kifőzve mennyei ízt kanálnak.
Egészséges tavaszi étel: Menta
A menta kellemesen friss illatáról híres, illetve agresszív, gyomszerű terjeszkedéséről hírhedt. Ez a gyógynövény egy rozmaringsav nevű antioxidánst termel magában, ami hatékonyan csillapíthatja az ősszel gyakori allergiás tüneteket. Ha mindez nem lenne elég, a mentákban található mentol segít az eldugult orr megtisztításában, illetve csillapíthatja a gyomorpanaszokat is.
A menta egy meglehetősen érzékeny alkatú gyógynövény, ezért nem érdemes megfőzni vagy megsütni. A legjobb, ha nyersen használod fel teában vagy más frissítő italokban, illetve remek ehető dísz is lehet különféle fogásokhoz. Még egy közönséges zöldségsalátát is könnyedén feldobhatsz vele.