Egészséges levesek
Narancsos sárgarépaleves
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa
3 dkg vaj
2 dl 100 %-os narancslé
1 ...
Elkészítés: Meghámozzuk és felszeleteljük a sárgarépát. A vajat és a répát nagy, vastag aljú fazékba tesszük, és közepes tűzön, néha kevergetve 10 percig pirítjuk....
Brokkolikrémleves
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli
3 dkg liszt
2 dl 12 %-os tejföl,
2 db tojássárgája
Só, fehér bors, reszelt szerecsendió
1,2 dl víz
Elkészítés: A megtisztított, feldarabolt brokkolit – annyi vízben, amennyi ellepi – puhára főzzük.
Nyolc darab brokkolit félreteszünk, a többit a főzőlével együtt...
Palócleves
Hozzávalók: 30 dkg zöldbab
30 dkg sovány marhahús
20 dkg burgonya
2 dl tejföl, 12 %-os
vöröshagyma,...
Elkészítés: A megtisztított, apróra vágott hagymát az olajon átfuttatjuk, fűszerpaprikával meghintjük és hozzáadjuk az apróra vágott húst.
Megsózzuk, őrölt fekete borssal,...
Tejfölös gombaleves
Hozzávalók: 25 dkg csiperkegomba
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
3 ek. olaj
2 ek. liszt
2 dl tejföl, 12% zsírtartalmú
1 fej vöröshagyma
petrezselyem zöldje, őrölt bors, só
Elkészítés: A megtisztított, megmosott zöldségek közül a gombát vékony szeletekre, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kockákra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott...
Szárazbableves
Hozzávalók: 20 dkg szárazbab
10 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
3 ek. olaj
2 ek. liszt
2 dl tejföl, 12 % zsírtartalmú
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek....
Elkészítés: Az előző nap beáztatott szárazbabot hideg vízben föltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított és egészben hagyott vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet és kevés...
Magyaros burgonyaleves
Hozzávalók: 45 dkg burgonya
2 ek. liszt
3 ek. olaj
5 dkg lecsó
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
fűszerpaprika, kömény, só
Elkészítés: A megtisztított, megmosott burgonyát kockákra vágjuk és a levesnek megfelelő mennyiségű hideg sós vízben, az egészben hagyott vöröshagymával együtt feltesszük...
Frankfurti leves
Hozzávalók: 40 dkg kelkáposzta
2 pár baromfivirsli
3 ek. olaj
2 ek. liszt
2 dl tejföl, 12 % zsírtartalmú
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna, őrölt kömény, őrölt...
Elkészítés: A megtisztított, megmosott kelkáposztát csíkokra vágjuk és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával, majorannával, köménnyel , őrölt borssal és sóval...
Zöldséges zöldborsóleves
Hozzávalók: (4 személyre)
8 dl zsírtalan csontlé vagy húsleves
30 dkg tisztított zöldborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg petrezselyemgyökér
olaj, lestyán, petrezselyem zöldje, szerecsendió
Elkészítés: A zöldborsót, a karikákra vágott répát és gyökeret kevés olajon megfuttatjuk, és a csontlével felöntve puhára főzzük. Ízesítjük a fűszerekkel, a...