Ha az egészséges étkezésről van szó, akkor a mikrohullámú sütők, azaz a mikrók ritkán kerülnek szóba. Mindenki tudja, hogy a turmixok és a párolók ízletes és tápláló ételeket és italokat készítenek (na persze a hozzávalóktól függően), de a mikrókkal valamiért senki sem tartja „egészséges” konyhai berendezéseknek. Tény, hogy ezekben pattogtatjuk ki a vajas-sós kukoricákat, illetve melegítjük meg a tegnapról megmaradt pizzaszeleteket is, de néhány ügyes trükkel mikród is egészséges táplálkozási rutinod részévé válhat. Mutatjuk, hogy melyek ezek!
Mikróban elkészíthető ételek - Tojásrántotta
Egy serpenyőben gyorsan és egyszerűen készíthetsz magadnak egy adag rántottát, de a fáradt, nyűgös reggeleken nem mindenkinek van ereje vagy kedve azzal vesződni, hogy beizzítsa tűzhelyet és elmosogassa a serpenyőt, miután elkészült a reggelivel. A megoldás? Mikrós tojásrántotta!
Először is fújj be egy bögrét sütőspray-vel. Üss bele 2 tojást, adj hozzá 2 evőkanál tejet, egy csipetnyi sót és borsot (ízlés szerint), majd verd fel ezt egy villával (vagy más, ideális célszerszámmal). Mikrózd meg a felvert tojásokat közepes-magas hőfokon 90 másodpercig, eközben pedig félpercenként vedd ki a bögrét, hogy megkavargasd a tartalmát.
Mikróban elkészíthető ételek - Zabkása
Habár a mikrózott, vízzel készített zabkása nem sokaknak újdonság, valójában egészségesebben is elkészítheted ezt a kiadós reggelit. Először is használj hagyományos zabot, ami több fehérjét tartalmaz, mint az „instant” zacskós készítmények. Öntsd fel ezt kedvenc tejeddel, illetve ízesítsd kedved szerint fahéjjal és/vagy vaníliával.
A kész zabkása sűrűbb, krémesebb és laktatóbb is lesz, különösen ha néhány szelet gyümölcsöt és/vagy diót is rávágsz. Fogj egy nagy bögrét, majd tégy bele 45g zabot, 125 ml tejet, egy kevéske fahéjat és néhány csepp vaníliát. Kevergesd el ezeket alaposan, majd mikrózd 90 másodpercig magas hőfokon – félpercenként kivéve, és megkavarva a bögre tartalmát.
Mikróban elkészíthető ételek - Sült zabkása
Ha inkább sütemény állagú zabot szeretnél reggelizni kása helyett, akkor ajánlanánk figyelmedbe a sült zabkását. Nincs más dolgod, mint egy tojást és néhány lenmagot hozzáadni zabkása-receptedhez, ami segít szilárdabbá alakítani a végeredményt, és több fehérjét is kínál. Fogj egy nagy bögrét, majd tégy bele 45g zabot, 80 ml tejet, 1 tojást, 1 evőkanál lenmagot. Kevergesd el ezeket alaposan, majd mikrózd 3 percig magas hőfokon – félpercenként ellenőrizve, hogy ki ne fusson. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további ételek várnak!