Mikróban elkészíthető ételek - Édesburgonyás „zab”
A zabkása gyorsan és egyszerűen elkészíthető, ami előnyös ugyan, de az ízével sokan hadilábon állnak. Íme tehát egy finomabb alternatíva, ami tele van A- és C-vitaminnel, illetve rostokkal is, méghozzá a hozzáadott édesburgonyának köszönhetően (ráadásul a banán nagyszerű káliumforrás)! Hámozz meg egy édesburgonyát, majd aprítsd fel a turmixod megfelelő pengéivel.
Ezután helyezd be a vágópengét, és néhány másodpercig nyomkodd a gombot, amíg az édesburgonya-darabok zabméretűvé nem válnak. Fogj egy kis tálat, majd öntsd bele az édesburgonyát (durván 150 grammnyit), egy közepes méretű összenyomkodott banánt, 1/4 bögre mandulatejet, 1/2 teáskanál fahéjat és egy kevés sót. Keverd össze a hozzávalókat, majd mikrózd 3 percig magas hőfokon (vagy amíg el nem készül).
Mikróban elkészíthető ételek - Mikrós muffin
Ha szívesen reggeliznél muffinokat, de szeretnéd megkímélni szervezetedet az extra cukortól és kalóriáktól, akkor készítsd el őket magad! Nézzük, mire lesz szükségünk: 1/4 bögre (25g) teljes kiőrlésű liszt, 1 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál kókuszcukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1/4 teáskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 1/4 bögre (60ml) 2%-os tej vagy más, nem édesített, nem állati tej, 2 teáskanál kanola olaj vagy olvasztott kókuszolaj, 1/4 teáskanál vaníliakivonat, 1/4 bögre (40g) friss kék áfonya, 2 teáskanál feldarabolt, pörkölt pekándió.
Elkészítéséhez helyezd a lisztet, a zabot, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy tálba. Ez után egy mérőedényben keverd össze a tejet, az olajat és a vaníliát. Ezt aztán öntsd hozzá a száraz hozzávalókhoz, majd verd őket addig egy habverővel vagy villával, míg össze nem keverednek. Ez után mehetnek ebbe a keverékbe az áfonyák. Az így kikevert tésztát kanalazd át néhány bögrébe, és helyezd azokat a mikróba másfél-két percre. A recept más gyümölcsökkel és diófélékkel is elkészíthető, és ízlés szerint használhatsz zöldségeket is.
Mikróban elkészíthető ételek - Héjában sült burgonya
Ha nem esel túlzásba az olyan feltétekkel, mint a sajt, a tejföl vagy a húsok, a héjában sült burgonya egy igazán egészséges fogás alapja lehet. Ezek a falatok nem csak hasznos szénhidrátokat kínálnak, hanem alacsony a glikémiás indexük is, ami azt jelenti, hogy a szervezet lassabban emészti meg őket, tehát tovább érzed magad jóllakottnak utánuk.
Szurkálj meg egy burgonyát (ez lehet akár egy édesburgonya is) 5-10 helyen egy villával, majd helyezd egy tálon a mikróba, ahol 5-6 percig magas hőfokon kell melegítened. Ha nagyobb szem burgonyád van, akkor 10-11 percre is szüksége lehet, mire rendesen megpuhul. Ez után hagyd hűlni legalább egy percig, mielőtt felvágnád.