Az áfonya egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban is. Szinte már majdnem minden élelmiszerboltban megtalálhatjuk ezeket az édes, zamatos és tápláló bogyókat. Az áfonya szezonja ilyenkor kezdődik, így érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen nem csak finom, de számos egészségügyi előnye is van. Mutatjuk!
Gyors tények a fekete áfonyáról
Az áfonya egy antocianin nevű növényi vegyületet tartalmaz, amelyből ered kék színe és rengeteg jó tulajdonsága az egészségre nézve. A fekete áfonya segíthet a szív-, a csontok, a bőr egészségének fenntartásában, emellett jó hatással van a vérnyomásra, a cukorbetegségek kezelésében, a rák megelőzésében és javítja a mentális egészséget.
Egy csésze áfonya a napi ajánlott C-vitamin adag 24%-át teszi ki. Emellett az áfonya számos vitamint és antioxidánst tartalmaz.
Az áfonyát sokféleképpen felhasználhatjuk, akár snackként vagy a reggeli zabkása, gofri, palacsinta vagy joghurt tetejére. Nagyon finom lesz vele minden étel!
Az áfonya előnyei
Az antocianinnak nevezett flavonoidok, amelyek az áfonyában is megtalálhatók, számos egészségügyi előnyökkel járnak. A flavonoidok olyan növényi vegyületek, amelyek gyakran erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antocianin felelős az áfonya jellegzetes kék színért. Ez is hozzájárul a fekete áfonya számos előnyéhez.
A különféle gyümölcsök és zöldségek fogyasztása régóta számos életmóddal kapcsolatos egészségügyi feltétel csökkentésével jár együtt.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és az általános halálozás kockázatát. A növényi élelmiszerek elősegíthetik a haj és a bőr egészségét, a megnövekedett energiát és a kisebb súly fenntartását.
1) Az egészséges csontok fenntartása
A fekete áfonya vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint tartalmaz. Mindegyik a csont összetevője. Ezen ásványi anyagok és vitaminok megfelelő bevitele hozzájárul a csontszerkezet és az izmok erősítéséhez. A vas és a cink kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és ízületek szilárdságának és rugalmasságának fenntartásában. A K-vitamin alacsony bevitele a csonttörés nagyobb kockázatához kapcsolódik. Azonban a megfelelő K-vitamin-bevitel javítja a kalcium felszívódását és csökkentheti a kalciumveszteséget.
2) Bőr egészsége
A kollagén a bőr támogató rendszere. Alapvető tápanyagként támaszkodik a C-vitaminra, és segít megelőzni a nap, a szennyezés és a füst okozta bőrkárosodást. A C-vitamin javíthatja a kollagén képességét a ráncok simítására és a teljes bőrfelület javítására.