3) A vérnyomás csökkentése
Az alacsony nátriumszint fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a vérnyomás egészséges szinten maradjon. A fekete áfonya nátriummentes. Emellett a kálium, a kalcium és a magnézium-tartalma igen magas. Néhány tanulmány kimutatta, hogy aki ezekből az ásványi anyagokból keveset fogyaszt, az általában magasabb vérnyomással küzd. Ezeknek az ásványi anyagoknak a megfelelő táplálékfelvétele várhatóan csökkenti a vérnyomást.
Más vizsgálatok azonban ellensúlyozták ezeket az eredményeket. Például a metabolikus szindrómában szenvedő emberek 2015-ös tanulmánya megállapította, hogy a 6 hetes áfonya-fogyasztás nem befolyásolta a vérnyomásszintet.
4) A cukorbetegség kezelése
A vizsgálatok azt találták, hogy az 1-es típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú étrendet fogyasztanak, alacsony vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegek, akik ugyanazt fogyasztják, jobb vércukor-, lipid- és inzulinszintet mutathatnak. Egy csésze áfonya 3,6 g (g) rostot tartalmaz.
A BMJ-ben közzétett nagy, 2013-as kohorsz tanulmány azt sugallta, hogy bizonyos gyümölcsök csökkenthetik a 2. típusú cukorbetegség kockázatát felnőtteknél. A vizsgálat során a résztvevők 6,5 százaléka cukorbetegségben szenvedett. A kutatók azonban megállapították, hogy hetente három adag áfonya, szőlő, mazsola, alma vagy körte fogyasztása 7 százalékkal csökkentette a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.
5) Szívbetegségek elleni védelem
A fekete áfonya segít megőrizni a szív- és érrendszeri egészséget.
A rost, a kálium, a folsav, a C-vitamin, a B6-vitamin és a növényi tápanyagtartalom a fekete áfonyában támogatja a szív egészségét. Az áfonya rosttartalma segít csökkenteni a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A B6-vitamin és a folsav megakadályozza a homocisztein néven ismert vegyület felhalmozódását. A homocisztein túlzott felhalmozódása a szervezetben károsíthatja a véredényeket és szívproblémákat okozhat.