6) A rák megelőzése
A C-vitamin, az A-vitamin és a fekete áfonya különböző növényi tápanyagai erős antioxidánsként működnek, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében a betegséggel összefüggő szabad gyökök által okozott károk ellen.
A kutatások arra utalnak, hogy az antioxidánsok gátolhatják a tumor növekedését, csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, és segíthetnek megelőzni a nyelőcső, a tüdő, a száj, a garat, az endometrium, a hasnyálmirigy, a prosztata és a vastagbél rák kialakulását. A fekete áfonya folsavat is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és javításában. Ez megakadályozhatja a rákos sejtek kialakulását a DNS-mutációk miatt.
7) A mentális egészség javítása
Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete áfonya fogyasztása az idősebb nők lassabb kognitív csökkenéséhez kapcsolódik. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kognitív károsodás kockázatának csökkentése mellett a fekete áfonya is javíthatja az ember rövid távú memóriáját és a koordinációt.
8) Egészséges emésztés, fogyás és telítettség érzés
A fekete áfonya segít megakadályozni a székrekedést és az egészséges emésztőrendszer szabályszerűségét rosttartalma miatt.
A táplálékrostot általában a fogyás és a súlykezelés fontos tényezőjeként is elismerték, mivel az emésztőrendszerben "töltőanyagként" működik. A magas rosttartalmú ételek növelik a telítettséget, és csökkentik az étvágyat. A hosszabb ideig tartó teljesebb érzés csökkentheti az ember teljes kalóriabevitelét.
Tápanyagtartalom
Egy csésze friss áfonya:
- 84 kalória
- 0 g koleszterin
- 1,1 g fehérje
- 0,49 g zsírt
- 21,45 g szénhidrátot
- 3,6 g diétás rost
- 14,74 g teljes cukrot
Vitamintartalma:
- A napi C-vitamin 24% -a
- A napi B6-vitamin 5% -a
- A napi K-vitamin 36%-a
Ásványianyag tartalma:
- 9 mg (mg) kalcium
- 0,41 mg vas
- 114 mg kálium
- 9 mg magnézium
- 18 mg foszfor
- 1 mg nátrium
- 0,24 mg cink
- 9 mg folsav
A fekete áfonya emellett a következőket is tartalmazza: réz, béta-karotin, folát, kolin, A és E vitamin, valamint mangán.
Az antocianinok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a fekete áfonya számos fenolos vegyületet tartalmaz, mint például a kvercetin, a kaempferol, a miricetin és a klorogénsav. Ezek hozzájárulnak a fekete áfonya antioxidáns kapacitásához.
Tehát megéri minél több áfonyát fogyasztanod! Nem csak az íze miatt, de egészséged szempontjából is!