notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezért fogyassz több áfonyát! Számos egészségügyi előny a fekete áfonyáról

hirdetes

Minden, amit tudni kell a fekete áfonyáról

SzSz
Áfonya

6) A rák megelőzése


A C-vitamin, az A-vitamin és a fekete áfonya különböző növényi tápanyagai erős antioxidánsként működnek, amelyek segíthetnek a sejtek védelmében a betegséggel összefüggő szabad gyökök által okozott károk ellen.

A kutatások arra utalnak, hogy az antioxidánsok gátolhatják a tumor növekedését, csökkenthetik a szervezetben a gyulladást, és segíthetnek megelőzni a nyelőcső, a tüdő, a száj, a garat, az endometrium, a hasnyálmirigy, a prosztata és a vastagbél rák kialakulását. A fekete áfonya folsavat is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS szintézisében és javításában. Ez megakadályozhatja a rákos sejtek kialakulását a DNS-mutációk miatt.


7) A mentális egészség javítása


Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete áfonya fogyasztása az idősebb nők lassabb kognitív csökkenéséhez kapcsolódik. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kognitív károsodás kockázatának csökkentése mellett a fekete áfonya is javíthatja az ember rövid távú memóriáját és a koordinációt.

hirdetes

8) Egészséges emésztés, fogyás és telítettség érzés


A fekete áfonya segít megakadályozni a székrekedést és az egészséges emésztőrendszer szabályszerűségét rosttartalma miatt.

A táplálékrostot általában a fogyás és a súlykezelés fontos tényezőjeként is elismerték, mivel az emésztőrendszerben "töltőanyagként" működik. A magas rosttartalmú ételek növelik a telítettséget, és csökkentik az étvágyat. A hosszabb ideig tartó teljesebb érzés csökkentheti az ember teljes kalóriabevitelét.

Tápanyagtartalom


Egy csésze friss áfonya:

  • 84 kalória
  • 0 g koleszterin
  • 1,1 g fehérje
  • 0,49 g zsírt
  • 21,45 g szénhidrátot
  • 3,6 g diétás rost
  • 14,74 g teljes cukrot
hirdetes

Vitamintartalma:

  • A napi C-vitamin 24% -a
  • A napi B6-vitamin 5% -a
  • A napi K-vitamin 36%-a

Ásványianyag tartalma:

  • 9 mg (mg) kalcium
  • 0,41 mg vas
  • 114 mg kálium
  • 9 mg magnézium
  • 18 mg foszfor
  • 1 mg nátrium
  • 0,24 mg cink
  • 9 mg folsav

A fekete áfonya emellett a következőket is tartalmazza: réz, béta-karotin, folát, kolin, A és E vitamin, valamint mangán.

Az antocianinok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a fekete áfonya számos fenolos vegyületet tartalmaz, mint például a kvercetin, a kaempferol, a miricetin és a klorogénsav. Ezek hozzájárulnak a fekete áfonya antioxidáns kapacitásához.

Tehát megéri minél több áfonyát fogyasztanod! Nem csak az íze miatt, de egészséged szempontjából is! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Obezitás

Az obezitás az elhízás latin neve. Tovább

Enzim

A szervezet által előállított, fehérje természetű anyagok, amelyeknek fő feladata a... Tovább

Tovább a lexikonra