4. A legjobb növényi fehérjeforrások: Lencsék
A lencse szintén növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul többféle változata van. Bármelyiket is választod, diószerű, földes ízt kapsz majd. A fehérjéken kívül vas, rostok, foszfor és kálium is található bennük.
Egy nagy adag lencsefőzelékkel nem nehéz jól lakni, de már egy bögrényi főtt lencse is 18 gramm fehérjét kínál.
5. A legjobb növényi fehérjeforrások: Csicseriborsó
A csicseriborsó a világ egyik legrégebb óta ismert haszonnövénye, így nem meglepő, hogy olyan sok kultúra hagyományos konyhájában megtalálható.
A csicseriborsóban nem csak rengeteg növényi fehérje, hanem jó adag folsav, kalcium, magnézium és B6-vitamin is található. A csicseriborsókat salátákban, vagy levesekben szokás fogyasztani, illetve természetesen a hummusz elengedhetetlen hozzávalói is.
Egy bögrényi csicseriborsó nagyjából 20 gramm fehérjét kínál.
6. A legjobb növényi fehérjeforrások: Spirulina
A spirulina valószínűleg a legjobb növényi alapú fehérjeforrás, ugyanis nagyjából 65%-ban fehérjéből áll. Ez a szuperélelmiszernek számító sötétzöld alga tele van rézzel, vassal, és B6-vitaminokkal is.
Általában por formájában szokás fogyasztani, és rengeteg fehérjét adhatsz hozzá vele például kedvenc gyümölcsturmixodhoz. Egy evőkanálnyi száraz spirulina durván 4 gramm fehérjét tartalmaz.
7. A legjobb növényi fehérjeforrások: Inaktív élesztő
Az inaktív (vagy „étkezési”) élesztő diós, sajtos ízzel rendelkezik, és, amellett, hogy vegán fehérjeforrás, nagyszerű sajtpótlóként használható megannyi vegán receptben. Ha mindez nem lenne elég, egy jó adag rostot és B-vitamint is kínál.
Az inaktív élesztő általában megvásárolható pelyhekként, porként, vagy granulátumként. Gyakran alkalmazzák szószokban és öntetekben is.
Egy evőkanál inaktív élesztőben durván 8 gramm fehérje található.