8. A legjobb növényi fehérjeforrások: Kendermag
A kendermag valójában egy dióféle, ami teljes értékű fehérjének számít, de jó adag egészséges zsírt is tartalmaz, méghozzá omega-3 zsírsavak formájában. Diószerű ízének köszönhetően nagyszerű joghurtokba, salátákba és akár gyümölcsturmixokba is. A kendermag olaj, vagy fehérjében dús por formájában is kapható.
Egy evőkanál hántolt kendermag nagyjából 3 gramm fehérjét tartalmaz, ami elsőre nem tűnik soknak, de ha más növényi alapú fehérjeforrásokkal együtt fogyasztod, akkor könnyű lesz beiktatnod napi étrendedbe.
9. A legjobb növényi fehérjeforrások: Babok
A babok szintén kiváló növényi alapú fehérjeforrások a vegán étrend hívei számára, annak ellenére, hogy első sorban magas rosttartalmukról híresek. Mindemellett többféle alapvető vitamint és ásványi anyagot is kínálnak, és még a koleszterinszint szabályozásában is segítenek.
A baboknak számos fajtája közül válogathatsz – válassz olyat, ami a leginkább megfelel ízlésednek! Kiválóak salátákba és levesekbe is, és számos vegán recept fontos részét képezik.
A pontos fehérjetartalom az adott babfajtától függ. Egy bögre fekete bab például 14 gramm fehérjét kínál.
10. A legjobb növényi fehérjeforrások: Fehérjeporok és fehérjeszeletek
Ha nem mindig érsz rá leülni és elfogyasztani egy tál ételt, de mindenképpen szükséged van napi fehérjeadagodra (márpedig szükséged van rá), akkor a növényi alapú fehérjeporok, vagy egy fehérjeszelet kényelmes és gyors fehérjeforrás lehet számodra. Csak arra figyelj oda, hogy minél kevesebb cukor, és minél több növényi eredetű fehérje legyen bennük!
A legtöbb vegán termékben borsófehérje, sütőtökmag, chia mag, lenmag, napraforgómag, tőzegáfonya és kendermag található. Sok márka emésztőenzimeket is hozzáad termékeihez, amik segítenek az ilyen jellegű fehérjék feldolgozásában, elkerülve ezzel az esetleges puffadást.
Fontos szem előtt tartani, hogy egyes vegán fehérjeporok nem olyan egészségesek, mint amilyennek az ember gondolná őket, ezért mindig olvasd el a tápértéket jelölő címkét az adott terméken. Kerüld a hozzáadott cukrokat, a mesterséges színezékeket, az édesítőszereket és más egészségtelen hozzávalókat.
11. A legjobb növényi fehérjeforrások: Szejtán
A szejtán egy búzából készült vegán fehérjeforrás. Egész pontosan gluténból állítják elő, ami a búza elsődleges fehérjéje. Emiatt a gluténérzékenyek számára sajnos nem opció, azonban akinek bírja a szervezete, annak a szejtántól kínál a húshoz legjobban hasonlító textúrát.
Habár a szejtán nem számít teljes fehérjének, megfőzheted például szójaszószban, egy gazdagabb aminosav-utánpótlás gyanánt.
A szejtán enyhe íze a csirkehúséhoz, illetve a gombákéhoz hasonlít. Némi fűszerrel rendkívüli gasztroalkotásokat készíthetsz vele!
Egy bögrényi szejtán 42 gramm fehérjét tartalmaz!