Elkészítés lépésről lépésre
#1. lépés: Süsd meg az édesburgonyát!
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra! Míg a sütő melegszik, a meghámozott, felkockázott burgonyakockákat szórd sütőpapírral kibélelt tepsibe! Egy kis tálban keverj össze jól olívaolajat, juharszirupot, cayenne borsot, sót és borsot! Öntsd a mixet a burgonyakockákra és forgasd meg benne őket úgy, hogy teljes egészében befedje a pác a burgonyát!
Helyezd az egészet a sütőbe 25-30 percre, ez idő alatt egyszer forgasd meg az egészet!
#2. lépés: Készítsd elő a juharszirupos öntetet!
Egy közepes méretű tálban keverd össze jól a dijoni mustárt, a miso pasztát, a juharszirupot és az ecetet! Adj hozzá olívaolajat addig, míg egy lágy öntetet nem kapsz! Fűszerezd ízlés szerint sóval és borssal!
#3. lépés: Masszírozd a káposztát!
Masszírozni? Igen! Tedd a kelkáposztát egy nagy tálba, és öntsd rá a juharszirupos öntet felét! Kézzel masszírozd bele az öntetet a káposztába addig, míg az el nem kezd megpuhulni!
#4. lépés: Rakd egybe az egész salátát!
Tedd a kelképosztás tálba a rukkolát, az almát, a tökmagot, a gránátalmát, a parmezánt és jól dolgozd össze! Óvatosan forgasd bele az édesburgonyát, és öntözd meg az egészet a juharszirupos öntettel!
Tipp: Ha mindent összekevertél, díszítheted még némi extra gránátalmával és parmezánnal.
Mivel tálald ezt a zseniálisan finom őszi salátát?
Igazából ez a saláta önmagában is megállja a helyét, de kitűnő kiegészítője lehet néhány fehérjében gazdag ételnek is. Mutatok is néhány tippet.
#1. Lazac
Egy juharszirupos-mustáros lazac mellé tökéletesen ízharmonikus köret lehet a most készülő őszi salátánk.
#2. Csirke
Felaprítva-megpirítva, sütve, vagy grillezve. Bárhogyan is, biztos, hogy mind a tíz ujjad megnyalod majd utána, és még a tested is hálás lesz!
#3. Tofu
Ha egy igazán ízletes növényalapú főételt szeretnél elkészíteni, akkor párosítsd ezt a salátát balzsamecetes tofuval! Garantált a siker!
#4. Bab
Ha a lehető legegyszerűbb megoldást keresed, hogy hogyan adj még több fehérjét a salátádhoz, akkor egyszerűen csak rázz fel és nyiss ki egy bab- vagy csicseriborsó konzervet és keverd a saláta közzé!
Tanácsok az előkészítéshez és a tároláshoz
Az előkészítés tekintetében fontos megjegyeznünk, hogy a saláta minden összetevője előre bekészíthető.
- Megmoshatod és feldarabolhatod a káposztát egy nappal a saláta elkészítése előtt, és tárolhatod fagyasztóban.
- Az édesburgonyákat is megsütheted előre két nappal, de ezt is mindenképp tárold fagyasztóban, majd a saláta elkészítése előtt legalább egy órával vedd ki, és engedd felolvadni!
- Az öntetet is elkészítheted akár három nappal előre, de fontos, hogy minden mástól elszeparálva, jól lezárva tartasd a fagyasztóban!
- A tárolás tekintetében salátát a rukkola nélkül érdemes eltennünk, az ugyanis kifejezetten gyorsan fonnyad. Minden más tárolható, legalább 2-3 napig.
- Ha előre tervezetten főzöl, akkor talán jó ötlet lehet némi extra szószt is készíteni, hogy felturbózhasd ételeidet később is.