1. Spenót
Mindenki emlékszik gyerekkorából Popeye-re, aki egy doboz spenóttal minden problémáját képes volt megoldani. Habár nem csodanövény, a spenót valóban tele van olyan hasznos tápanyagokkal, mint a vas, a kálium, és a rostok. Salátákban, vagy vajban, esetleg olajban sautézva némi fokhagymával tökéletes köret lehet – szuperköret, ha úgy tetszik.
2. Chia magok
Az apró chia magok meglepően sok tápanyagot hordoznak magukban. Egy evőkanálnyi adagban 4,5 gramm szíverősítő zsír, és 5,5 gramm rost található. Ezeket a magokat lényegében bármihez hozzáadhatod, például egy doboz joghurthoz, turmixhoz, és házi készítésű pudingokhoz is.
3. Lenmagok
Akárcsak a chia magok, a lenmagok is étrended tápláló kiegészítői lehetnek. 28 gramm lenmag 3 gramm rostot, és 4 gramm egészséges zsírt kínál. Hasonlóképpen a chia magvakhoz, ezeket is fogyaszthatod joghurtokkal, reggelire gabonapelyhekkel, vagy akár süteményeidben is.
4. Görögdinnye
A görögdinnyét bizonyára senkire nem kell tukmálni, de nem csak édes ízei miatt érdemes többet fogyasztani belőle. Mivel rengeteg vizet tartalmaznak, a görögdinnyék segítenek a szervezet hidratálásában (ami különösen az izzasztó nyári napokon fontos), illetve likopint tartalmaznak, ami nem csak piros színűket adja, hanem egy nagyon hasznos antioxidáns is a szervezet számára. Salátákban, turmixokban és akár magában is kiváló!
5. Pattogatott kukorica
Sokan nem is tudják, pedig a pattogatott kukorica valójában egy teljes kiőrlésű gabonaféle, ami azt jelenti, hogy tele van egészséges rostokkal. A trükk csupán annyi, hogy a la nature kell elkészíteni, tehát felejtsd el a bolti sózott, vajas, ízesített termékeket. Egyébként is, a levegőn pattogtatott kukoricákat fűszerekkel, egészséges olajokkal, vagy akár étcsokoládé-darabkákkal sokkal izgalmasabbá varázsolhatod!
6. Csicseriborsó
Akár szereted a hummuszt, akár nem, vitathatatlan, hogy a csicseriborsó egy igazi szuperétel. Hogy miért? Nos, a csicseriborsók egy bögrényi adagja 12 grammnyi fehérjét és 11 grammnyi rostot biztosít a szervet számára, így érthető, hogy miért javasolja olyan sok táplálkozási szakértő!
7. Étcsokoládé
Hogyan lehet valami, ami ennyire finom, ennyire egészséges is? A csoki nem „bűnös” étel egész véletlenül? Nos, a bolti, édesítőszerekkel és cukrokkal telerakott tejcsokoládék és fehér csokoládék valóban kerülendők, azonban néha egy adat étcsoki kifejezetten hasznos lehet szervezeted számára.
Ezek a termékek általában magas kakaótartalommal készülnek, amely antioxidánsokat (flavonoidokat) tartalmaz. Minél nagyobb az étcsokoládé kakaótartalma (legalább 70%-osat válassz, de minél több, annál jobb), annál több ilyen flavonoidot is viszel be vele a szervezetedbe. Persze a jóból is megát a sok, és nem érdemes túlzásba vinni!