8. Barna rizs
A barna rizsben van ugyan némi fehérje, de első sorban ez is a szénhidrátok miatt fontos. A barna rizst majdnem olyan hasznosnak tartják az izomépítéshez, mint a savófehérjét, ráadásul gluténmentes, és hasznos vitaminokat, illetve ásványi anyagokat kínál szervezeted számára.
9. Diófélék
A különböző diófélék (mandula, mogyoró, stb.) sok kalóriát tartalmaznak ugyan, de olyan fontos összetevőket is biztosítanak, mint például a foszfor, ami a fehérjék előállításában, illetve a szénhidrátok felhasználásában segít a szervezetnek. A diófélékben továbbá magnézium is található, ami az izmok működését szabályozza, és aminek a fehérjetermelésben is fontos szerepe van.
10. Babok és más hüvelyesek
A csicseriborsó, a vesebab és az edamame bab mind fehérjével dúsíthatja étrendedet. Az edamame babban például folsav is található, ami az izmok erejét támogatja. A babok többségében vas és foszfor is található.
További tippek, amik segíthetnek izmokra cserélni zsírpárnáidat
Kerüld a feldolgozott élelmiszereket
A feldolgozott ételek általában csak üres kalóriák, amik semmilyen tápanyagot nem kínálnak. Egy időre persze jól laksz velük, de más hasznuk nincs szervezeted számára. Ha szeretnéd pontosan tudni és szabályozni, hogy mi kerül a szervezetedbe, akkor inkább kerüld a feldolgozott ételeket, és inkább természetes formájukban fogyaszd kedvenc élelmiszereidet.
Ha egy alma tápláló tartalmára vágysz, akkor almát vegyél, ne dobozos almalevet. Ha a csirkehús jótékony hatásait szeretnéd kihasználni, akkor vedd meg és készítsd el magadnak ahelyett, hogy házhoz rendelnél egy csirkés fogást. Étrendedet olyan élelmiszerek köré kell felépítened, amelyek önmagukban is egészségesek és táplálók.
Ezzel szemben maradj távol az olyan ételektől, amelyek rejtett cukrokat, egészségtelen zsírokat és teljesen idegennek hangzó hozzávalókat tartalmaznak. Fontos továbbá odafigyelni az egészségesnek álcázott ételekre is, amelyek megpróbálják elhitetni veled, hogy jót tesznek a szervezetednek, pedig csak gátolnak abban, hogy elérd fitnesz céljaidat.
Íme néhány hasznos tipp a feldolgozott élelmiszerek elkerüléséhez:
• Mindig olvasd el a termékeken feltüntetett tápértékeket!
• Kerüld azokat az ételeket, amik azt állítják magukról, hogy csökkentett cukortartalmúak, vagy cukormentesek, ezekben ugyanis mesterséges ízesítőanyagok lehetnek (aszpartám, szacharin, szukralóz, stb.)
• A cukornak számos „álneve” van, amiket szintén érdemes elkerülni: maltodextrin, szukralóz, glükóz-fruktóz, kukoricaszirup, stb.
• A gluténmentes élelmiszerekben sok cukor, só és zsír bujkálhat – olvasd el a tápértékeket!
• A finomított fehérliszt helyett használj teljes kiőrlésű búzalisztet, maniókalisztet, csicseriborsó-lisztet, vagy mandulalisztet.
Bármit is veszel továbbá, ne közvetlenül a zacskóból, csomagolásból fogyaszd azt, hanem mindig mérj ki magadnak egy kisebb adagot egy tálba vagy tányérra. Így elkerülheted, hogy véletlenül egyszerre túl sokat fogyassz egyes élelmiszerekből.