Káros adalékanyagok
"SZÍNEZÉKEK E100-E199
Ezek azért kellenek, hogy a gyártás során elveszített színeket visszanyerjék az élelmiszerek, vagy azért, hogy egyáltalán legyen valamilyen színük. A szintetikus színezékek nagy része allergiát okoz, és lerakódik a szervezetben.
TARTÓSÍTÓSZEREK E200-E299
Ott vannak mindenütt, margarinban, pékáruban, messziről érkező gyümölcsökön. Egyszerűbb azokat az ételeket felsorolni, amikben nincs. Egyik-másik gyógyszeralapanyag, így aztán nem csoda, ha egyre kisebb eséllyel vesszük fel a harcot a különböző betegségekkel szemben. Fokozott rezisztenciával rendelkezünk ugyanis ellenük. A nitrátok, nitritek súlyosan veszélyeztetik az egészséget, ezért jó tudni - persze jó elolvasni a terméken található címkét is -, hogy a kolbászok, felvágottak tartósításához, a sonka pácolásához ezt az anyagot használják.
ANTIOXIDÁNSOK E300-E321
Azért kellenek, hogy a már amúgy is tartósított termékek tutira ne romoljanak meg addig, míg a kamrádba nem kerülnek, vagyis kiállják a több hetes hercehurcát. Ezzel meggátolják a természetes folyamatokat. Amikor ilyet olvasol, hogy megtalálható a fagyiban, péksüteményben, chipsben, margarinban, és hozzá azt, hogy van köze az allergiához, és egyéb - amúgy téged messze kerülő - betegséghez, akkor 3x is meggondolod, melyik boltba jársz vásárolni, és miket teszel a kosárba. Talán megváltozik étkezési szokása a családnak, ezzel együtt nem is lesz annyi probléma. A hiperaktív, vagy tanulási, magatartási problémával küzdő kisgyermek egyik hónapról a másikra normális gyerekké változik, érdekes módon, csak mert nem kap a szervezete a tízféle adalékanyagból egyet sem. Ehhez az édesítőszerek, valamint a cukrok is hozzátartoznak.
Szerző:
Földi Tímea