Ezek az anyagok is elveszik a tápanyagot
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
Fő funkciója szintén az édesítés, leggyakrabban csomagolt élelmiszerekben, süteményekben, tortákban, reggeliző pelyhekben, joghurtokban, gyümölcslevekben, fűszerekben, fagyasztott zöldségekben található. A króm, a magnézium és a cink felszívódását akadályozza. Biológiailag ez az édesítőszer ugyanolyan hatással van az egészségre, mint a cukor, ám a kukoricaszirup fogyasztása során az agyban nem termelődik leptin hormon, amely a "tele vagyok" érzést képes kiváltani, emiatt könnyedén vihetsz be belőle túl sokat anélkül, hogy észrevennéd.
Pektin
Ez az adalék főként dzsemekben, zselékben, gyümölcslevekben, tejben, joghurtokban, konzervekben található. A címkén "E440" néven is megtalálhatod. Megakadályozza a béta-karotin, a likopin és a lutein felszívódását. A pektin természetes formában előfordul a húsos gyümölcsökben pl. az almában és a körtében - de ebben a minőségben nem kell kerülnöd! Természetes formában ugyanis vízzel keveredve sűrű kocsonyaszerű anyagot alkot, a vastagbélben a baktériumok számára tápanyagot szolgáltat, és segíti az emésztést. Amikor viszont térfogatnövelőként, zselésítőként használják, ragasztószerű állaga lesz, így a bélben magához tapasztja a tápanyagokat, amely aztán felszívódás nélkül jutnak ki a szervezetből. A likopin és a lutein hiánya látásromláshoz, gyengülő immunrendszerhez, gyakori vírusos fertőzésekhez vezet.
Szerző:
Földi Tímea