További káros adalékanyagok
SŰRÍTŐANYAGOK E400-E500
Az elfogadható állag megkívánja ezek jelenlétét. Ugyanis a műlekvár szétfolyna az üvegben - mint ahogy szét is folyik sütés közben a jó kis házi süteményen -, ha nem lenne ott a zselésítőanyag, hogy összetartsa. Sok diétás étel is tartalmaz ezekből. Természetes az E406, melyet tengeri algákból nyerik, E410 szentjánoskenyérmag-liszt.
EMULGEÁLÓSZEREK, ZSELÉSÍTŐK, STABILIZÁTOROK E322, E496
A termékek (anyagok) állagát stabilizálják, segítenek az eltérő tulajdonságú alkotórészeknek egymással összekeveredni, mint a víznek a zsírral. Nem mindig vannak feltüntetve, holott bélrendszeri és allergiás panaszokat okozhatnak.
SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK E500-E619
A savanyú ízért, és egyéb az előzőekben már felsorolt hatást váltanak ki az élelmiszerben.
AROMÁK ÉS ÍZFOKOZÓK E620-E641
A leggaládabb elbánás az emberiséggel. Kétes eredetű és állagú élelmiszert (alapanyagot) ezekkel javítanak fel fogyasztható állapotra. Azonkívül csodás módon rá is szoktatnak arra a termékre, melyben megtalálható. Mondjuk a chips, de nem kell persze mindig ezt a rágcsálnivalót bántani, az összes többi sem különb. Az aromák és ízfokozók nélkül milliónyi termék, egyszerűen eladhatatlan lenne. Egyébként valóban az emésztőben lenne a helyük! "
Szerző:
Földi Tímea