Kicsit bővebben néhányat bemutatok, amivel ha nem vigyázol, elveszik tőled a tápanyagot!
Cukor
A cukor mindenben benne van, legyen az konzerv, savanyúság, péksütemény, joghurt, szósz, leves, sőt, még a felvágottak összetevői között is megtalálod! Én személy szerint nem is értem, hogy pl. a szalámikba miért tesznek? Anno, nem volt ilyen.
A cukor megfosztja a szervezetedet a C-vitamintól, a kalciumtól és a magnéziumtól. A C-vitamin é glükóz ugyanis ugyanolyan úton jut el sejtekbe, így mondhatni, versenyeznek "ki ér oda előbb", hogy felszívódhasson. A testünknek szüksége van némi glükózra, ám a hozzáadott cukor miatt a legtöbben jóval többet juttatnak be belőle a kívánt mennyiségnél. Napi megengedett adag (ha lehet ilyet mondani) max. 5-6 gramm lehet, a fennmaradó mennyiséget más édesítőszerekkel kell helyettesítenünk. A többletcukor táplálja a bélben található baktériumokat, így azok elszaparodáshoz vezet. Ezek a baktériumok pedig kivonják a tápanyagokat a sejtekből, károsítják azokat, illetve gátolják a kalcium és a magnézium felszívódását. Ez a folyamat a szervezet tápanyagtartalmának kimerülését eredményezi, így gyengíti az immunrendszert, károsítja a csontokat, csökkenti az idegi és sejtfunkciókat, valamint krónikus gyulladások kialakulásához vezet.
Guargumi
Vízzel duzzadó élelmi rost, amit a guarbab magjából állítanak elő. Gélképző, stabilitásnövelő, vízmegtartó és kötőanyagként használják. "E412"-es kóddal jelölik. Főként öntetekben, tejtermékekben, üdítőkben, szörpökben, felvágottakban, jégkrémekben, konzervekben, kekszekben található meg. Emészthetetlen, felszívja és visszatartja a vízet a bélben, hasmenést okozhat. Emellett megakadályozza a karotinoidok, így a likopin, a lutein és a béta-karotin felszívódását.
Szerző:
Földi Tímea