Mennyi zsírt kellene fogyasztanunk?
Amit mindannyian tudunk, hogy nagy energiatartalmúak, raktározódnak, illetve az elhúzódó terhelések valamint a regenerációs folyamatok domináns energiaszolgáltói. Néhány sejtféleség nem képes energiaszolgáltatóként felhasználni őket (vörösvértestek, fehérvérsejtek, csontvelő sejtek, agyi sejtek, mellékvesevelő). Égéshőjük pedig 9,3 kcal/gr.
A felvett energia maximum 30 %-a származzon zsírból, azaz az étrend összeállításakor számokkal így néz ki:
- 10% többszörösen telítetlen
- 10-15% egyszeresen telítetlen
- 5-10% telített
Az emberi test képes az összes, számára szükséges zsírsav előállítására, kettőt kivéve: a linolénsavat (LA), amely egy omega-6 zsírsav, valamint az alfalinolénsavat (ALA), mely egy omega-3 zsírsav. Ezeket az étrendből kell fedezni, ezért „esszenciális zsírsavakként” nevezik őket. ALA valamint LA a növényekben valamint magolajokban (repce, dióolaj) is megtalálható. A rövidítés ismerős lehet a táplálék-kiegészítőkről.
A dokozahexaénsav (DHA) és eikozapentaénsav (EPA) az omega-3 zsírsavak közé tartozik, melyeknek természetes forrásai a tengeri halak (mind lazac, makréla, hering), lenmag, mandula, dió.
Érted már, hogy miért olyan fontos a szervezet egészséges működéséhez a halakban található tápérték?
Íme a 7 finom és nem utolsó sorban DIÉTÁS halétel recept, négy kiadós adagnak megfelelő mennyiségben:
Egészséges zöldséges hal receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg hal
- 20 dkg édesburgonya
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg gyalult patisszon
- 20 dkg gomba
- 20 dkg paradicsom
- 4 evőkanál olívaolaj
- Ízlés szerint: só, késhegynyi őrölt fehér bors
Elkészítése:
A megtisztított zöldségek közül vízben megpároljuk egy lábasban az édesburgonyát, a répát, és a gombát. Egy másik lábasban a patisszont és a paradicsomot. Ezután a zöldségeket olajban együtt megpirítjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, olajozott tepsiben megsütjük a halat. Majd körülbelül 15 perc sütés után a halhoz hozzáadjuk a megpirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, majd fóliával letakarva még fél órát tovább sütjük.