Egészséges rácponty recept
Hozzávalók:
- 40 dkg sovány hal
- 40 dkg tisztított burgonya
- 10 dkg kockázott vöröshagyma
- 20 dkg zöldpaprika
- 20 dkg paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl kefír vagy natúr joghurt
- Ízlés szerint: só, fűszerpaprika
Elkészítése:
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük. A halat leöblítjük, besózzuk, és kevés olajon picit elősütjük. A megmaradt olajon a kockázott hagymát üvegesre pirítjuk. A burgonyát karikákra vágjuk, és egy tepsibe egy réteg burgonyát fektetünk. Beborítjuk a halfilével, majd rátesszük a lepirított hagymát, a karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát. A maradék burgonyával befedjük, kefírrel meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben körülbelül 220 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Egészséges busafilé kertész módra
Hozzávalók:
- 50 dkg busaszelet
- 40 dkg édesburgonya
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 pohár kefír vagy zsírszegény natúrjoghurt
- 2 fej fokhagyma
- 2 darab paprika
- 1 darab padlizsán
- 1 darab közepes méretű patisszon
- 2 szem paradicsom
- 1 darab tojás
- csipetnyi erős paprika
- Ízlés szerint: só, bors, rozmaring, oregánó, kakukkfű, borsikafű, petrezselyemzöldje
Elkészítése:
A zöldségeket feldaraboljuk, összekeverjük a fűszerekkel és olívaolajjal kikent tepsibe simítjuk. Ráhelyezzük a busafiléket, az egészet leöntjük, a nyers tojással elkevert 2 dl kefírrel vagy natúrjoghurttal és a sütőben puhára sütjük.
Egészséges tárkonyos halfilé recept
Hozzávalók:
- 60 dkg tőkehalfilé
- 6 dkg vaj
- citromlé
- friss vagy szárított tárkonylevél
- só
Elkészítése:
A fagyasztott tőkehalfilét fölengedjük, citromlével meglocsoljuk, sózzuk és megszórjuk tárkonylevéllel. Vajjal kikent tepsibe fektetjük a szeleteket és a tetejére is apró vajdarabkákat téve megsütjük.
Egészséges zöldséges halragu hollandi mártással
Hozzávalók:
- 60 dkg Szent Péter halfilé
- 35 dkg zöld spárga
- 1 darab citrom
- 20 dkg bébirépa
- 1 dl fehérbor
- olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- Ízlés szerint: só, bors
Hollandi mártáshoz:
- 4 darab tojássárgája
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl tejszín (alacsony zsírtartalmú)
- 1 darab citrom
Elkészítése:
A tojások sárgáit felverjük. A tejszínt vízgőz felett felforrósítjuk, beleöntjük a sárgákat, majd a vajat. Közben folyamatosan kevergetjük és reszelt citromhéjjal ízesítjük.