A fogyásban talán az a legnehezebb, hogy az embernek meg kell próbálnia kevesebb kalóriát fogyasztani. Sok kalóriaszegény étel azonban nem éppen laktató, és hiába esszük őket, az éhség rövid időn belül visszatér, hogy tovább kísértse a hasunkat. Ilyenkor persze könnyebben elcsábulunk a nassolásra és a túlfogyasztásra. Szerencsére azonban számos olyan egészséges étel közül választhatsz, amelyek nem csak laktatók, hanem minimális kalóriát is tartalmaznak. Az alábbiakban ezek közül sorolunk fel néhányat!
1. Laktató kalóriszegény étel: Zab
A zab egy fogyókúrás diéta nagyszerű kiegészítője lehet. A mellett, hogy kevés kalóriát tartalmaz, egy jó adag fehérjét és rostot is kínál, amik segítenek hamar jól lakni. Egy fél bögrényi (nagyjából 40 gramm) száraz zabban mindössze 148 kalória található, de jár mellé 5,5 gramm fehérje és 3,8 gramm rost.
Egy 48 felnőttel végzett kísérlet során kimutatták, hogy a zabkása fogyasztása fokozta a jóllakottságot és csökkentette az éhségérzetet illetve a kalóriabevitelt a következő étkezés során.
2. Laktató kalóriszegény étel: Görög joghurt
A görög joghurt magas fehérjetartalma miatt könnyedén leküzdi az éhséget és az étkezések közötti sóvárgást, elősegítve ezzel a fogyást. A különböző ízek esetében ez változó ugyan, de általánosságban egy 2/3 bögrényi (150 grammos) adag görög joghurt nagyjából 130 kalóriát és 11 gramm fehérjét tartalmaz.
Egy kísérletben 20 női résztvevővel vizsgálták, hogy a magas fehérjetartalmú joghurt hogyan befolyásolta az éhséget az egészségtelen, magas zsírtartalmú nassolnivalókkal (például keksz, csokoládé) szemben.
Egy másik, 15 nő részvételével végzett kísérletben a magas fehérjetartalmú görög joghurt csökkentette az éhséget, és hatékonyabban hozzájárult a jóllakottsághoz, mint az alacsonyabb fehérjetartalmú édességek.
3. Laktató kalóriszegény étel: Levesek
A leveseket sokan előételnek tekintik csupán, pedig meglepően laktatók tudnak lenni. Sőt, egyes kutatások szerint a levesek még a szilárdabb élelmiszereknél is laktatóbbak lehetnek, még akkor is, ha viszonylag kevés hozzávalóval készülnek.
Egy 12 fős kutatás során például arra a következtetésre jutottak, hogy a krémlevesek lelassítják a gyomor kiürülését, és laktatóbbak, mint a szilárdabb élelmiszerek vagy a darabos levesek.
Egy másik, 60 fő részvételével végzett kísérletben az étkezés előtti levesfogyasztás (tehát lényegégben a leves, mint előétel) 20%-kal csökkentette a vacsora közben bevitt kalóriák mennyiségét.
Fontos megjegyezni, hogy a krémlevesek és tejszínes levesek általában sok kalóriát tartalmaznak, ezért érdemes inkább alapleves alternatívákat fogyasztani a kalóriák és a jóllakottság kedvező aránya érdekében.