5. Javítják az inzulinérzékenységet
Az inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség egyik legnagyobb veszélyfaktora. A cukorbetegség ezen típusa 2014-ben 422 millió főt érintett világszerte. Bizonyos kutatások szerint az ellenálló keményítőt tartalmazó ételek (például a banánok) fogyasztása segíthet az inzulinérzékenység javításában – akár 50%-os javulás is elérhető mindössze 4 hét alatt. Az ilyen keményítők inkább a kevésbé érett banánokban találhatók, amelyek turmixként sokkal kényelmesebben fogyaszthatók.
Ellenálló keményítő tartalmuknak köszönhetően a banánok rostjai rendkívül fontosak a cukorbetegek számára, mert segítenek lelassítani a szénhidrátok felszívódását és megemésztését. Ez csökkenti a vércukorszint hirtelen megugrásait.
6. Javítják az állóképességet és enyhítik az izomfájdalmakat
A banánokat különösen hasznos gyümölcsöknek tartják a sportolók számára, első sorban ásványianyag-tartalmuk és könnyedén megemészthető szénhidrátjaik miatt. Egy edzés előtt elfogyasztott banán segíthet a gyakorlatokból származó fájdalmak csökkentésében, mind az edzések alatt, mind pedig azok után.
Emellett az állóképesség fokozására is alkalmasak. A banánokban található vitaminok, ásványi anyagok, és antioxidánsok felelősek azért az energialöketért, amit a szervezet egy banán elfogyasztása után tapasztal.