Az őszi szüreteknek köszönhetően rengeteg friss zöldség és gyümölcs kerül a boltokba és a piacokba, amelyek csak arra várnak, hogy kellemes fogásokat készítsünk belőlük, miközben a nappalok egyre rövidebbekké és hűvösebbekké válnak. Azonban ezek a termények nem csupán ízletesek, hanem tele vannak egészséges vitaminokkal és egyéb tápanyagokkal is.
Arról bizonyára mindenki hallott már, hogy egy zöldségekkel és gyümölcsökkel teli étrend, ami nem veti meg az egészséges fehérjéket, gabonaféléket és hüvelyeseket, sokkal jobbat tesz a szervezetnek, főleg a szívnek.
Egy, a Neurology nevű tudományos lapban publikált 2020-as tanulmány szerint azoknál a vegetáriánusoknál, akik diófélékben, zöldségekben és szójában gazdag étrendet követtek, alacsonyabb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik húsokat is fogyasztottak.
Egy másik, az International Journal of Epidemiology-ban 2017-ben megjelent értékelés szerzői szerint világszerte 7,8 millióan menekülhetnek meg a korai haláltól, ha naponta 10 adag zöldséget és gyümölcsöt esznek.
A szezonális finomságok nem csak szervezeted számára egészségesek, hanem a környezetet is kímélik. Az épp aktuális termények egyrészt frissek, másrészt pedig, ha közeli termelőktől szállítják be őket, akkor jóval kisebb szénlábnyomot is hagynak ezzel maguk után. Érdemes első sorban a piacokon szétnézni, ahol helyi termelők friss kínálatából válogathatsz.
Az alábbiakban tehát ezekből az őszi egészséges finomságokból válogattunk össze néhányat. Lássuk, hogy mit és miért érdemes fogyasztani az őszi hónapok során!
Kék áfonya – Fitovegyületek a betegségek ellen
Habár az áfonyákat sokan nyári gyümölcsöknek tartják, egyes változataik még ősszel is képesek megteremni, amikből érdemes lefagyasztani néhány adagot, hogy még télen is lehessen csemegézni belőlük.
Egy fél bögrényi adag kékáfonya 1,8 g rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott érték 6%-a. A rostok segíthetnek a székrekedés enyhítésében, hozzásegítve ezzel egy egészségesebb testsúly megőrzéséhez. Mindemellett a rák különböző fajtáit is segítenek távoltartani.
A kék áfonyákat gyakran sorolják a legegészségesebb élelmiszerek közé, ami többek között a bennük termelődő antociánoknak köszönhető. Egy 2020 márciusában megjelent értékelés szerint az antociánok (az áfonyák kék színéért felelős fitovegyületek) lehetnek a felelősek azért, hogy az áfonyákat rendszeresen fogyasztók között kevesebb a szívbetegek és 2-es típusú cukorbetegek száma. Egy 2019-ben publikált tanulmány azon résztvevőinél, akik napi egy bögre kék áfonyát fogyasztottak, alacsonyabbnak bizonyult a szívbetegség kockázata, mint azoknál, akik nem ettek kék áfonyát.
Egy fél bögrényi kék áfonya továbbá 7 mg C-vitamint is kínál, ami a napi ajánlott adag 8%-a. A C-vitamin pedig nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A kék áfonya többféleképpen is felhasználható, ha nem csak nyersen szeretnéd élvezni ízét és jótékony hatásait. Például nagyszerű édes-savanykás szósz készíthető belőle, ami tökéletesen illik a pulyka- és sertéshúsokhoz.