Tőzegáfonya – Antociánokkal az oxidatív stressz ellen
A jellegzetesen mélyvörös tőzegáfonyák sokoldalú, ízletes gyümölcsök, amelyekkel rengeteg fogás kiegészíthető. Első sorban persze jótékony hatásaik miatt kerültek fel listánkra, tehát lássuk, hogy mit is tudnak ezek a gyümölcsök.
Egy fél bögre tőzegáfonya nagyjából 2 g rostot (a napi adag 7%-a) és 7,5 mg C-vitamint (a napi adag 8,5%-a) tartalmaz. Ezeknek köszönhetően a tőzegáfonya igazán jót tesz a szívnek, ugyanis javíthatja a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
A tőzegáfonyákban található antociánok nem csak a gyümölcsök jellegzetes színéért felelősek, hanem az oxidatív stresszt is segítenek csökkenteni. Amikor szervezetünket káros behatások érik (pl. füst vagy napfény), beindul a szabadgyökök termelődése, amelyek oxidatív stresszt okoznak. Ez többféle súlyos betegség kiváltó oka lehet, mint például az Alzheimer-kóré.
A tőzegáfonyákkal számos desszertet egészségesebbé (és finomabbá) varázsolhatsz, úgymint például a palacsintákat vagy a zabkását. A gabonafélékből (pl. quinoából és barna rizsből) készült fogások is izgalmasabbá tehetők ezzel a piros gyümölccsel. Ha teheted, használj inkább friss tőzegáfonyákat, ugyanis a szárított változatukban sokkal több a kalória és a cukor is.
Téli tök – A-vitamin a szem egészségéért
Habár „téli” tökökként szokás emlegetni őket, ez valójában egy gyűjtőnév minden olyan tökre, amit ősszel szüretelnek le (pézsmatök, makktök, spárgatök stb.) Az ilyen téli tökfélék egyik sajátossága, hogy nem csak ízük kellemes, hanem sokáig is tárolhatók.
A téli tökök tápértéke is figyelemre méltó. A pézsmatökök, makktökök és spárgatökök ősszel a legfinomabbak, és tele vannak béta-karotinnal, A-vitaminnal, magnéziummal, káliummal és rostokkal is.
A téli tökök béta-karotin tartalma kimagasló: egyetlen bögre pézsmatökben nagyjából 5 920 mcq (mikrogramm) található. Ez a növényi festékanyag, ami a tökök sárga színét adja, a szervezetben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin az immunrendszer és a szem egészsége miatt fontos, de a szív, a tüdő és a vese működését is elősegíti. 1 bögrényi pézsmatökből nagyjából 745 µg A-vitamint állít elő a szervezet, ami a napi ajánlott adag 83%-át teszi ki!
Egy bögrényi pézsmatök továbbá 2,8 g rostot (a napi ajánlott adag 10%-a), 48 mg magnéziumot (11%), és 493 káliumot (10%) kínál. A magnézium nagyon fontos tápanyag a szervezet számára, hiszen segít az izmok és idegek működésében, illetve a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is.
A pézsmatök vagy a makktök szeletekre vágva és megsütve remek csemege lehet magában, vagy akár köretként is. A tökök persze számtalan más módszerrel is elkészíthetők, például párolással, grillezéssel stb.