Édesburgonya – Immunerősítő A- és C-vitamin
Az édesburgonya fogyasztása egész évben ajánlott, de mivel ősszel van a szezonja, ilyenkor találhatók meg legjobb minőségükben.
Ez a finomság tele van egészséges összetevőkkel. Egy közepes méretű édesburgonya nagyjáéból 3,6 g rostot (a napi adag 13%-a), 1150 µg A-vitamint (ez több, mint a napi ajánlott adag 100%-a), illetve 18,2 mg C-vitamint (20%) kínál.
Kockákra vágva magukban, vagy más burgonyák társaságában kiválóak, egy kis olívaolajjal, és fokhagymával sütőben kisütve.
Pasztinák –K-vitaminnal a csontok egészségéért
Ez a gyökértermésű zöldség, ami leginkább egy fehér répára hasonlít, a hideg időjárás hatására egyre édesebbé válik. Nem csoda, hogy az őszi lehűlés után szokás frissen felhasználni a konyhában.
Egy bögre pasztinák 6,5 g rostot (a napi ajánlott adag 24%-a), 30 µg K-vitamint (25%), és 22,6 mg C-vitamint (25%) tartalmaznak. A K-vitamin fontos a vér alvadásához, illetve a csontok egészségének megőrzésére is.
A pasztinák továbbá 89 µg folsavat tartalmaznak bögrénként, ami a napi ajánlott adag 22%-a. A folsav egyfajta B-vitamin, amire a sejtosztódás miatt és a DNS-ek termeléséhez van szüksége a szervezetnek.
A várandós, vagy babát tervező nők számára különösen fontos, hogy szervezetük elegendő folsavat kapjon, elkerülve ezzel a csecsemőknél fellépő rendellenességeket. A várandós nők számára a javasolt napi adag folsav 600 µg, míg a többi felnőtté 400 µg.
A pasztinák nyersen a saláták ropogós hozzávalója lehet, de levesekben, pörköltekben és más fogásokban is felhasználható – vagy szimplán csak süsd meg egy kis olívaolajban!
Brokkoli – Szulforafán a rák ellen
A brokkoli és a karfiol szintén ősszel kerülnek szezonba, és ha igazán egészségesen szeretnél táplálkozni, akkor ezeket is megéri a tányérra helyezni.
Egy bögre brokkoli 2,3 g rostot (a napi adag 8%-át), 78,5 mg C-vitamint (87%) és 89,4 µg K-vitamint (75%) tartalmaz, tehát telis-tele van hasznos tápanyagokkal.
Mi több, a brokkoliban úgynevezett szulforafán is található, ami a rák elleni védekezésben támogatja a szervezetet Egyes kutatók jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy használható-e valamilyen módon a szulforafán a rákos megbetegedések kezelésére.
A brokkoli és a karfiol kiválóak párolva, sütve és más módszerekkel elksézítve is. A brokkoli nagyszerű alap lehet levesekhez, vagy zöldségköretekhez is.