A karácsony közeledtével bizonyára te is azon töröd a fejedet, hogy milyen finomságokkal teremts ünnepi hangulatot a konyhában. Persze remélhetőleg az is fontos számodra, hogy amit eszel (és amit családodnak készítesz), az ne csak finom, hanem egészséges is legyen. Szerencsére ez a két tulajdonság könnyedén párosítható egymással, és az alábbi karácsonyi sütemény receptek pontosan ezt kínálják majd!
1. Karácsonyi gluténmentes csokoládés sütemény
Ha egy gluténmentes finomságra vágysz, vagy valamelyik gluténérzékeny barátodnak szeretnél kedveskedni idén karácsonykor, akkor ez a recept neked szól!
Hozzávalók a süteményhez:
• 1 bögre gluténmentes liszt
• 1/3 bögre kakaópor
• 1/4 teáskanál só
• 1 bögre „light” vaj (tehát olyan vaj, aminek a zsír- és koleszterintartalma is fele annyi, mint a hagyományos vajé)
• 1/3 bögre cukor
• 1/3 bögre természetes ízesítő
• 1 tojás fehérje
• 1 egész tojás, különválasztott fehérjével és sárgájával
• 2 evőkanál nem ízesített mandulatej
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1 bögre pekándió, feldarabolva
Hozzávalók a karamellhez:
• 14 db puha karamell vagy 1 bögrényi karamelldarabaka
• 2 evőkanál 36-40%-is tejföl
Elkészítés:
1. Válassz egy tetszőleges gluténmentes lisztet magadnak.
2. Keverd össze a lisztet, a kakaóport és a sót egy közepes méretű tálban, majd tedd félre.
3. Verd össze a vajat, a cukrot és az édesítőt közepes fokozaton, míg bolyhos állagot nem kapsz (nagyjából 2 percig).
4. Add hozzá a keverékhez a tojás sárgáját, a mandulatejet és a vaníliakivonatot, majd keverd őket össze.
5. Ez után állítsd gyengébb fokozatra a robotgépet vagy kézi turmixot, és ezzel a fokozattal add hozzá a lisztes keveréket is az édesített vajhoz, míg jól össze nem keverednek.
6. A kész tésztát csomagold folpack fóliába, majd helyezd a hűtőbe nagyjából 1 órára, hogy megkeményedjen.
7. Egy óra elteltével melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal. Ezt egyelőre tedd félre.
8. Fogd a megszilárdult tésztát, és gyúrj belőle 2-3 cm-s golyókat.
9. Verd habosra 2 tojás fehérjét egy kis tálkában.
10. Egy másik tálkába öntsd bele a felvágott pekándiókat, és helyezd azt a tojásfehérjés tál mellé.
11. Fogj egy golyót és mártsd bele teljesen a tojásba. Ez után forgasd meg a pekándióban, hogy minden. Ismételd meg ezt az összes golyóval.
13. Fogj egy teáskanál is kisebb mérőkanalat, és óvatosan nyomd be vele a golyók tetejét, mintha egy-egy kis kráter lenne mindegyiken. Ettől a sütemények laposabbak lesznek egy kicsivel.
14. Helyezd a süteményeket az előmelegített sütőbe nagyjából 12 percre.
15. Miután kivetted őket a sütőből, a kész sütemények tetején óvatosan nyomkodd le újra, hogy valamivel mélyebbek legyenek rajtuk a kráterek. Tedd félre a süteményeket, hogy kihűlhessenek.
16. Miközben a sütemények hűlnek, olvaszd meg a mikróban a karamell és 2 evőkanál tejszín keverékét, és közben időnként keverd is meg azt. Nagyjából 1-2 percnyi melegítésre lesz szükség.
17. Öntsd az olvadt tejszínes karamellt a süteményekbe, és hagyd hűlni őket még legalább 10 percig.
18. A kész süteményeket további édességekkel díszítheted, például egy kis olvasztott csokoládéval.
2. Karamellás-almás-gyömbéres sütemény Paleo módra
A Paleolit étrendnek is megvannak a maga finomságai, és még különleges, nehezen beszerezhető hozzávalókra sem lesz szükséged!
Hozzávalók a karamellás szószhoz:
• 1/2 bögre kókuszcukor
• 2 és 1/2 evőkanál vaj (lehetőleg fűvel etetett marhából)
• 1/4 bögre teljes zsírtartalmú kókusztej
Hozzávalók a süteményekhez:
• 1/4 bögre kókuszolaj, olvasztva
• 1 bögre kókuszcukor, plusz egy kevés a bevonathoz
• 1 nagy tojás sárgája
• 2 evőkanál + 2 teáskanál melasz
• 1 és 1/2 bögre + 1 evőkanál apróra őrölt mandulaliszt
• 1/4 bögre szitált kókuszliszt
• 1 és 3/4 szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál só
• 1/2 evőkanál őrölt gyömbér
• 2 teáskanál fahéj
A karamellszósz elkészítése:
1. Fogj egy nagy méretű tepsit és helyezd közepes lángra. Keverd benne össze a karamellszósz összes hozzávalóját, amíg jól össze nem keverednek puha állagúra.
2. Forrald fel és kevergesd rendszeresen, hogy a szósz besűrűsödjön (nagyjából 3-4 percig).
3. Öntsd át a keveréket egy tálba és azonnal helyezd azt a hűtőbe, hogy lehűljön és még sűrűbb legyen az állaga.
A sütemények elkészítése:
1. Fogj egy nagy tálat, és verd össze benne az olvasztott kókuszolajat és a kókuszcukrot, míg a cukor át nem veszi a nedvességet.
2. Keverd bele a tojásfehérjét és a melaszt, majd verd össze újra a hozzávalókat, hogy selymes, puha állagot alkossanak.
3. Add hozzá a tál tartalmához a maradék hozzávalókat (az almadarabokon kívül) és keverd őket addig, míg sűrű tészta állagúvá nem állnak össze.
4. Add hozzá a feldarabolt almát, és kevergesd őket addig, míg egyenletesen el nem keverednek a tésztában.
5. Helyezd a tálat a hűtőbe 10 percre, hogy könnyebb legyen összegyűrni a tésztát.
6. Miután a tészta lehűlt, melegítsd elő a sütőt 175°C-ra és bélelj ki két sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal. E mellett szórj némi kókuszcukrot egy alacsony, peremes tányérba.
7. Gyúrj a tésztából nagyjából teáskanál méretű golyókat, majd forgasd meg őket a kókuszcukorban, Ez után helyezd őket a sütőpapíros tálcákra és óvatosan nyomd le őket egy kisebb kanállal, hogy laposabbak legyenek.
8. Helyezd a sütőbe a tálcákat és süsd addig a süteményeket, amíg széleik enyhén aranybarna színűvé nem válnak. Ez nagyjából 15 percet vesz majd igénybe. Készülj fel rá, hogy megdagadnak majd, miközben kihűlnek. Hagyd őket kihűlni.
Ha szeretnéd elrakni a süteményeket későbbre, akkor helyezd őket a hűtűbe, hogy a karamell szilárdabbá váljon és ne folyjon szét, mikor később egymásra helyezed őket.