7. Fehér csokoládés borsmentás sütemény
Ez a sütemény teljes kiőrlésű lisztből készül, ami a hagyományos liszt egy egészségesebb alternatívája. Az ízekről különféle csokoládék, borsmenta és némi vanília gondoskodnak.
Hozzávalók:
• 3/4 bögre teljes kiőrlésű fehér búzaliszt
• 1/2 bögre sima liszt
• 1/2 bögre nem édesített kakaópor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1/8 teáskanál só
• 1/2 bögre sózott vaj, puhítva
• 3/4 bögre barna sűrűn megrakott barna cukor
• 1 tojás
• 1 tojás sárgája
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 110g fehér csokoládé
• 4 evőkanál fehér porcukor (ebből 2 evőkanál a sütemények bevonatához kell)
Elkészítés:
1. Egy kisméretű tálban keverd össze benne a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót.
2. Egy közepes méretű tálban verd krémesre a vajat és a barna cukrot.
3. Ez után verd hozzá a cukros vajhoz a vaníliát és a tojásokat.
4. Lassan öntsd hozzá a lisztes keveréket és verd őket össze alaposan.
5. Helyezd legalább két órára (vagy akár egész éjszakára) a keveréket a hűtőbe.
6. Melegítsd elő a hűtőt 175°C-ra.
7. „Csomagolj” be egy darab fehér csokoládét egy evőkanálnyi tésztába, majd forgasd meg azt a porcukorban és helyezd egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt sütőtálcára. Csinálj annyi kis „bonbont” amennyit a hozzávalókból tudsz.
8. Süsd nagyjából 8 percig a süteményeket, de már 6 perctől nézegesd sűrűn, hogy nem-e készültek már el. Akkor tekinthetők késznek, ha kicsit felpuffadnak és megtöredezik a tetejük, de még puha az állaguk. Ne süsd őket túl, nehogy túl kemények és szárazok legyenek.
9. Vedd ki őket a sütőből és hagyd, hogy 10 percig hűljenek, mielőtt áthelyeznéd őket egy hűtőrácsra.
8. Mandulás-gyömbéres sütemény
Mindössze néhány egyszerű hozzávalóval ez a karácsonyi mandulás-gyömbéres sütemény az egyik legegyszerűbben elkészíthető recept, amivel idén találkoztál!
Hozzávalók:
• 1 bögre mandulaliszt (blansírozott mandulából)
• 1/4 teáskanál gyömbértészta-fűszerkeverék (2 adag őrölt szegfűbors, 2 adag őrölt fahéj, 2 adag őrölt gyömbér, 1 adag őrölt szegfűszeg, 1 adag őrölt szerecsendió, 1 csipetnyi feketebors)
• 1 és 1/2 evőkanál juharszirup
• 1/4 teáskanál vaníliakivonat (ízlés szerint)
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 150°C-ra, és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
2. Keverd össze a lisztet a fűszerkeverékkel, majd öntsd hozzá a juharszirupot. Keverd össze alaposan a hozzávalókat, és az így kapott tésztából gyúrj egy nagy golyót. Ha a tészta túlságosan ragad, akkor adj még hozzá egy kanál mandulalisztet.
3. A tésztát könnyebb lesz megformálni, ha előtte 1-2 órára lehűtöd, de ez nem szükséges a recepthez.
4. Vágd le egy nagy cipzáras tasak két oldalát, és helyezd bele a tésztát. Fogj egy sodrófát, és nyújtsd ki a tésztát nagyjából 6 mm vastagságúra.
5. Válaszd ki kedvenc süteményformáidat, és kezdd el kivágni őket ki a tésztából.
6. Ha szeretnél aranyszínű csillogást adni a süteményeknek, akkor kend be őket egy tojás sárgájába mártott konyhai ecsettel.
7. Helyezd a süteményeket a sütőtálcára, majd süsd őket 8-12 percig, vagy amíg a széleik aranyszínűre nem sülnek.
9. Cukros-fűszeres mandulalisztes sütemény
Egy egyszerű de nagyszerű sütemény gabonafélék felhasználása nélkül, egészséges zsírokkal!
Hozzávalók:
• 2 és 1/4 bögre mandulaliszt
• 1 evőkanál nyílgyökér- vagy tápiókaliszt (vagy zabliszt) – egyes helyeken a tápiókalisztet „tápióka keményítőként”, a nyílgyökérlisztet pedig „nyílgyökér keményítőként” találod meg.
• 1/2 teáskanál sütőpor
• 1 csipet kóser só
• 1 teáskanál fahéj
• 1/2 bögre vaj vagy finomított kókuszvaj/kókuszolaj, puhítva de nem folyósan
• 1 bögre kókuszcukor
• 1 tojás
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• egy kevés nádcukor
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Fogj egy kis tálat, és szitáld össze benne a mandulalisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd tedd félre.
2. Egy másik tálban melegítsd fel a vajat vagy olajat, de ne annyira, hogy elolvadjon, majd keverd össze egy keverőtálban a cukorral, a tojással és a vaníliakivonattal.
3. Egy kézi turmixszal verd össze alacsony fokozaton a keveréket, hogy krémes állagú legyen.
4. Továbbra is alacsony fokozaton öntsd hozzá a lisztes keveréket is. Keverj hozzá egy evőkanál tápiókakeményítőt vagy nyílgyökérkeményítőt.
5. Keverd tovább a tál tartalmát, majd helyezd a tésztát a hűtőbe 30 percre.
6. Ez után gyúrj golyókat a tésztából és forgasd meg azokat egy kis nádcukorban. Cukor helyett fahéjat is használhatsz. Helyezd a golyókat egy kikent sütőtálcára.
7. Süsd 12-15 percig a golyókat, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. 10 perc után kezdd el ellenőrizgetni őket.
8. Vedd ki a tálcát a sütőből és hagyd hűlni a süteményeket 15 percig.