10. Kókuszos-goji bogyós sütemény (sütés nélkül)
Ha nem szeretnél a sütővel bajlódni, de egy ízletes, egészséges finomsággal szeretnéd meglepni a családot, akkor az alábbi recept neked szól!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre cirokliszt
• 1/4 bögre mandulaliszt
• 1 evőkanál tápióka keményítő (tápiókaliszt)
• 2 evőkanál útifűmaghéj liszt
• 1/2 teáskanál tengeri só
• 1/2 bögre kókuszcukor
• 1 teáskanál vaníliapor
• 1 bögre kókuszreszelék
• 3/4 bögre goji bogyó
• 1/4 bögre kókuszolaj, szobahőmérsékleten
• 2 evőkanál kókusztej
Elkészítés:
1. Fogj egy nagy tálat és keverd össze benne a liszteket, a sót és némi szódabikarbónát.
2. Keverd össze egymással alaposan a kókuszcukrot, a vaníliát, a kókuszolajat és a kókusztejet.
3. A kész keveréket öntsd hozzá a lisztes keverékhez, majd add hozzá a kókuszreszeléket és a goji bogyókat is. Kevergesd a hozzávalókat, amíg puha, omlós tésztává nem állnak össze.
4. Gyúrj egy golyót a tésztából, majd nyújtsd ki azt két réteg sütőpapír között.
5. Távolítsd el a felső papírt és vágj ki tetszőleges formákat a tésztából. A kivágott tésztadarabokat helyezd sütőpapírral bélelt sütőtálcákra.
6. Helyezd a tálcákat a hűtőbe, vagy a fagyasztóba (az utóbbiban 5-10 perc alatt megkeményednek). Kész is!
11. Borsmentás-csokoládés sütemény
„Paleo-kompatibilis”, gabonamentes csokoládés finomság egy kis borsmentával!
Hozzávalók:
• 1 bögre nem ízesített mandulatej (100%-os)
• 1/2 bögre nem ízesített kakaópor
• 1/2 bögre kókuszcukor (vagy barna cukor)
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 1 nagy tojás
• 1 teáskanál borsmentakivonat
• 1/2 bögre csokoládédarakba
• 1 csipetnyi tengeri só
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2. Fogj egy nagy tálat, és keverd össze benne az összes hozzávalót.
3. Bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal.
4. Gyúrj evőkanál méretű golyókat a kikevert tésztából, majd enyhén lapítsd össze őket (ne szélesebbre, mint amekkorákra gyúrtad őket, mert megnőnek majd sütés közben).
5. Ha használsz tengeri sót, szórj egy keveset a golyókra.
6. Helyezd a tálcát a sütőbe 10-12 percre
7. Vedd ki a tálcákat és hagyd hűlni a golyókat legalább 20 percig.
8. Legalább 20 perc elteltével helyezd konyhai rácsra a golyókat, hogy teljesen kihűljenek.
A kész sütemények légmentesen elzárva 3 napig tárolhatók szobahőmérsékleten, lehűtve pedig tovább is.
12. Meglepően egészséges csokoládés sütemény
Gondoltad volna, hogy a klasszikus csokoládédarabos sütemények is lehetnek egészségesek? Az alábbi recepttel pontosan ilyeneket készíthetsz!
Hozzávalók:
• 1 bögre csicseriborsó, leöblítve és leszűrve
• 2 tojás sárgája
• 2 táskanál vaníliakivonat
• 1/4 bögre „light” kókusztej
• 1/4 bögre méz
• 2 evőkanál mandulavaj
• 1/4 teáskanál só
• 1/2 teáskanál sütőpor
• 1 bögre gyorsan kifőzhető zabpehely
• 1/2 bögre csokoládédarabka
Elkészítés:
1. Helyezd a csicseriborsót, a vaníliát és a kókusztejet egy kis konyhai turmixgépbe, és pulzáld őket, míg a keverék sima, selymes állagúvá nem válik. Öntsd át a kikevert „tésztát” egy közepes méretű tálba. Még ne töröld ki a turmixot.
2. Add hozzá a mézet, a mandulavajat, a tojásfehérjéket, a sót és a sütőport, és alaposan keverd össze őket.
3. Öntsd a zabot a turmixba és aprítsd fel vele lisztszerű állagúra. Keverd a zablisztet és a csokoládédarabokat a tésztába.
4. Egy evőkanállal mérj ki egy-egy adag tésztát és helyezd azokat egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára. Egy kanál aljával óvatosan lapítsd ki a tésztákat, majd helyezd őket egy 150°C-os sütőbe 15 percre. 10 perc után fordítsd meg őket. A sütemények puhák maradnak, és nem fognak nagyobbra nőni.