5. Vaníliás spritz keksz Keto módra
A népszerű vaníliás kekszek egy gluténmentes, alacsony szénhidráttartalmú változata következik, egy kevés naranccsal és étcsokoládéval édesítve. Jöhet egy hatalmas, családi adag?
Hozzávalók:
• 4 bögre mandulaliszt
• 1/4 bögre kókuszliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1/2 teáskanál só
• 1 bögre vaj, puhítva
• 1 és 1/4 bögre természetes édesítőszer
• 2 nagy tojás
• egy nagy narancs lereszelt héja
• 2 teáskanál vaníliakivonat
• 85 g étcsokoládé a mázhoz
A sütemények elkészítése:
1. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra, és bélelj ki több sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal.
2. Fogj egy közepes méretű tálat, és keverd össze benne a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a sütőport és a sót.
3. Egy nagy tálban verd össze a vajat és az édesítőszert nagyjából 2 percig, hogy puha, bolyhos állaga legyen. Ez után add hozzá a tojásokat, a narancshéj-reszeléket és a vaníliakivonatot, majd ezeket is alaposan verd össze benne.
4. A vajas keveréket öntsd hozz a száraz hozzávalókhoz, majd alaposan keverd össze őket, tésztaállagúra.
5. Fogj egy sütemény kinyomót, és töltsd fel a tésztával.
6. Nyomd ki a süteményeket a használati útmutató alapján a bélelt tálcákra. Ha a tészta nem szakad el megfelelően a kinyomótól, mikor felemeled, akkor próbáld lenyomni a papírt valamivel.
7. A kész süteményeket helyezd a sütőbe 12-14 percre, vagy amíg kezdenek megkeményedni, de még nem túl barnák a széleik. Még ez után is puhák lesznek majd.
A csokoládémáz elkészítése:
1. Helyezz egy tálat egy lábas majdnem forró víz felé (az alja ne érjen hozzá a vízhez), majd béleld ki sütőpapírral.
2. Szórd bele a tálba a csokoládédarabokat és kevergesd őket, amíg el nem olvadnak. Ha a csokoládé túl sűrű, hogy mázként használd, akkor keverj hozzá egy-egy teáskanál vajat vagy olajat, míg el nem éred a kívánt állagot.
3. Mártsd a süteményeket az olvadt csokoládéba úgy, hogy csak az aljukat érje. A felesleges csokoládét egy villával húzd le a sütemények aljáról, a villát pedig ütögesd a tál széléhez, hogy lecsepegjen róla a maradék. Természetesen ízlés szerint akár az egész süteményeket is csokoládéba márthatod.
4. Helyezd a süteményeket egy papírral bélelt sütőtálcára, majd hagyd, hogy megkeményedjen rajtuk a csokoládé.
6. Harapnivaló fűszeres melaszsütemény
Nem tudunk hibáztatni, ha fennakadt a szemed a furcsa megnevezésen, azonban ez a sütemény tényleg azt nyújtja, amit ígér. Próbáld ki, mert lehet, hogy ez lesz az új kedvenced!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre sima liszt
• 1/2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
• 3/4 teáskanál szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál fahéj
• 1/4 teáskanál gyömbér
• 1 csipet szegfűszeg (ízlés szerint)
• 1/4 teáskanál só
• 6 evőkanál vaj, puhítva
• 1/2 bögre barna cukor
• 2 evőkanál fekete („blackstrap”) melasz
• 1 nagy tojás
• 2-3 evőkanál fehér cukor
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra. Bélelj ki két sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal.
2. Fogj egy tálat, és keverd össze benne a liszteket, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
3. Egy másik tálban verd össze alaposan a puhított vajat és a barna cukrot. Ez után keverd hozzá a tojást és a melaszt is, és ezeket is keverd bele jól a cukros vajba.
4. Keverd össze a száraz és a nedves hozzávalókat két adagban, majd keverd össze őket alaposan.
5. Gyúrj evőkanál méretű golyókat az így összeállt tésztából, majd forgasd meg őket a fehér cukorban, mielőtt a sütőtálcára helyeznéd őket.
6. Süsd a süteményeket 11 percig, közben pedig félidőnél egyszer fordítsd meg a tálcákat, hogy a tetejük egyenletesen süljön. Ez után hagyd őket a tálcákon hűlni néhány percig, mielőtt áthelyeznéd a süteményeket egy konyhai rácsara.