3. Zsírszegény gyömbéres karácsonyi sütemény
Ezek az ünnepi gyömbéres sütemények kevesebb zsírt tartalmaznak, mint a legtöbb hasonló finomság, mégis ellenállhatatlan az ízük!
Hozzávalók a süteményekhez:
• 3 evőkanál sótlan vaj, puhítva
• 3/4 bögre sűrűn megrakott barna cukor
• 1/2 bögre nem édesített almaszósz
• 1 tojás
• 1/3 bögre sötét melasz
• 3 bögre liszt + egy kevés a nyújtáshoz
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 2 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 1/2 teáskanál szegfűbors
• 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
Hozzávalók a cukormázhoz:
• 1 és 1/2 evőkanál tojásfehérje
• 1/4 teáskanál friss citromlé
• 1 bögre por cukor
• 1 csipet borkő
A sütemények elkészítése:
1. Fogj egy nagy keverőtálat, és verd puhára benne a vajat, a cukrot, az almaszószt.
2. Add hozzá a tojást és a melaszt, majd keverd el ezeket is alaposan.
3. Fogj egy másik nagy tálat, és keverd össze benne a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket.
4. Öntsd hozzá a lisztes keveréket a cukros melaszhoz, és keverd össze az egészet alaposan.
5. Oszd szét a tésztát két lapos golyóra, majd csomagold őket folpack fóliába, majd helyezd őket a hűtőbe legalább 2 órára.
6. Ez után melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
7. Szórd be egy jó adag liszttel a felületet, amin kinyújtod majd a tésztát.
9. Nyújtsd a tésztát 3-6 mm-es vastagságúra.
10. Vágj ki a tésztából tetszőleges formákat.
11. Helyezd a kivágott formákat 3-5 cm-re egymástól egy sütőpapírral vagy szilikonnal bélelt sütőtálcára.
12. Helyezd a tálcát a sütőbe 10-12 percre
A cukormáz elkészítése
1. Keverd össze a tojásfehérjét a citrommal.
2. Add hozzá a por cukrot és keverd össze alaposan. Ha a keverék túl híg, adj hozzá több cukrot. Ha túl sok, akkor egy-két csepp citromlével hígítsd.
3. Öntsd a keveréket egy süteménydíszítőbe, és nyomd rá a süteményekre, miután azok kihűltek.
4. Csokoládés-gránátalmás sütemény
Ha egyszer megkóstolod ezeket a csokoládés-gránátalmás finomságokat, többé sosem kérsz majd a bolti sütikből!
Hozzávalók:
• 2 bögre gránátalma mag
• 1 bögre kókuszliszt
• 1 teáskanál sütőpor
• 1/4 teáskanál só
• 2 közepes banán
• 1 táskanál dió- vagy olívaolaj
• 1 bögre nem ízesített kókusztej
• 1/4 bögre csokoládé darabkák (szabadon választható)
• további 1/8 bögre gránátalma mag a díszítéshez
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra és bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
2. Egy konyhai turmixban aprítsd fel a gránátalma-magokat, amennyire puhára csak tudod. Ez után szűrd le a pép levét egy aprószemű szűrővel, majd tedd félre. Ha fagyasztott magokat használsz, akkor a turmixolás előtt hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.
3. Fogj egy keverőtálat, majd keverd össze benne alaposan a kókuszlisztet, a sót és a sütőport egy kanállal.
4. Turmixold össze a banánt, az olajat és a vaníliakivonatot pürés állagúra.
5. Ez után öntsd a gránátalma leszűrt levét és a banánpürét a száraz hozzávalókhoz, és egy kanállal keverd őket össze alaposan tésztaállagúra.
6. Végül hajtsd bele a csokoládédarabokat is a tésztába, és keverd össze azt még egyszer.
7. Fogj meg egy evőkanálnyi tésztát és gyúrj belőle egy sima felületű golyót. Ez után óvatosan nyomd össze egy kicsit, majd helyezd a bélelt sütőtálcára. Csinálj így annyi golyót, amennyit kijön a tésztából. Ez után szórd rá a maradék gránátalma magokat a süteményekre.
8. Helyezd a süteményeket a sütő középső szintjére, majd süsd őket 40 percig. Ez után kapcsold le a sütőt, de hagyd benne még két percig a süteményeket.
9. Vedd kis a süteményeket a sütőből és hagyd kihűlni őket. Ez után a hűtőben tárold őket, légmentesen lezárva, legfeljebb 4-5 napig.