13. Gluténmentes mogyoróvajas sütemények
Ropogós tészta, édes mogyoróvaj, gluténmentes kiszerelés. Meggyőztünk? Akkor jöhet is a recept!
Hozzávalók:
• 1 bögre természetes mogyoróvaj (vagy mandulavaj), alaposan összekeverve
• 1/2 bögre kókuszcukor
• 1 tojás
• néhány csipet tengeri ós
• 1/2 teáskanál vaníliakivonat
• 2 evőkanál lenliszt
• 1/2 bögre organikus fehércukor a bevonáshoz
• választott csokoládé
Elkészítés:
1. Egy közepes tálban keverd össze a mogyoróvajat (vagy mandulavajat), a kókuszcukrot, a tojást, a tengeri sót, a vaníliát és a lenlisztet.
2. Helyezd a tésztát a hűtőbe.
3. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
4. Amíg a tészta hűl, a sütő pedig melegszik, bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
5. Gyúrj 2,5 cm-s golyókat a tésztából, majd forgasd meg őket a cukorban.
6. Helyezd a golyókat a tálcára.
7. A tenyereddel óvatosan nyomd össze egy kicsit a golyókat, majd a hüvelykujjaddal nyomd beljebb a tetejüket.
8. Helyezd a golyókat a sütőbe 8 percre, míg az aljuk enyhén meg nem barnul. Ez után még mindig puhák lesznek.
9. Miután kivetted a süteményeket a sütőből, helyezz egy választott darab csokoládét a korábban benyomott gödörbe a tetejükön.
10. 2-3 perc elteltével helyezd át a süteményeket egy konyhai rácsra, hogy kihűlhessenek.
14. Kesudiós-vajas sütemény
Ezek a paleo stílusú kesudiós-vajas sütemények tökéletes alternatívák, ha nem szeretnél mogyoróvajat használni a karácsonyi finomságokhoz!
Hozzávalók:
• 1/2 bögre mandulaliszt
• 2 evőkanál kókuszliszt
• 1/4 bögre tápióka keményítő (tápiókaliszt)
• 3/4 teáskanál szódabikarbóna
• 1/4 teáskanál himalájai só
• 1/2 bögre ghi
• 1/2 bögre nyers méz
• 1 bögre pörkölt kesudió vaj
• 1 nagy tojás
• 1/2 teáskanál vaníliakivonat
Belevalók:
• további 1 evőkanál ghi
• további 1 csipet himalájai só
• 1/2 bögre nyers kesudió darabka
Elkészítés:
1. Először is a belevalókat kell elkészítened. Fogj egy kisméretű serpenyőt és helyezd közepes lángra. Olvaszd el benne a ghit és a sót, majd add hozzá a kesudió darabokat és pirítsd őket folyamatos kevergetés mellett. Akkor készülnek el, mikor a diódarabok aranyszínűek és intenzív illatot árasztanak – ehhez nagyjából 2 percre lesz szükség.
2. Öntsd át a kész diókat egy tálba és hagyd hűlni őket.
3. Fogj egy nagy keverőtálat, és keverd össze benne a liszteket, a tápióka keményítőt, a szódabikarbónát és a sót. Ez után szitáld át a keveréket.
4. Öntsd össze a ghi-t és a mézet egy másik tálba és verd össze őket magas fokozaton egy robotgéppel vagy kézi turmixszal, hogy puha, krémes állagúak legyenek. Add hozzá a kesudió vajat és folytasd a keverést míg puha, könnyű állagot nem kapsz. Add hozzá végül a tojást és a vaníliakivonatot is, és ezeket is keverd bele alaposan.
5. Öntsd a lisztes keveréket a nedves összetevők keverékébe és keverd őket alacsony fokozaton, míg el nem keverednek egymással, de ne tovább. Öntsd hozzá a pirított kesudiókat is majd (most már kézzel) keverd el azokat benne egy gumi spatulával vagy fakanállal.
6. Helyezd át a tésztát a hűtőbe, de ne takard le. Hagyd néhány órán keresztül hűlni.
7. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra, majd bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral.
8. Gyúrj 2,5 cm-s golyókat a tésztából és helyezd őket a tálcára, legalább 5 cm-re egymástól.
9. Egy villával óvatosan nyomd le a süteményeket, hogy becsíkozd őket, majd még egyszer átlósan.
10. Süsd a süteményeket 8-10 percig, vagy amíg enyhén aranybarna színt nem vesznek fel.
11. Hagyd, hogy néhány percig a tálcán hűljenek, majd helyezd át őket egy konyhai rácsra.
15. Vegán fahéjas sütemény
Végül következzen egy vegán finomság, ami pillanatok alatt elfogy majd, miután az ünnepi asztalra kerül!
A sütemény hozzávalói:
• 1 evőkanál őrölt lenmag
• 3 evőkanál víz
• 3/4 bögre zabliszt
• 3/4 bögre mandulaliszt
• 1 és 1/2 evőkanál kukoricakeményítő
• 1/2 teáskanál szódabikarbóna
• 1/2 teáskanál borkő
• 1/4 teáskanál só
• 1 csipet őrölt fahéj
• 1/4 bögre kókuszolaj
• 1 teáskanál vaníliakivonat
• 1/2 evőkanál nem ízesített mandulatej
A feltét hozzávalói:
• 1 evőkanál kristálycukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
1. Fogj egy kis tálat, és keverd össze benne az őrölt lenmagot és a vizet. Melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
2. Bélelj ki egy sütőtálcát sütőpapírral vagy szilikonnal, majd tedd félre.
3. Fogj egy kis tálat, és keverd össze benne a zablisztet, a mandulalisztet, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát, a borkőt, a sót és a fahéjat.
4. Fogj egy közepes méretű tálat, és keverd össze benne a cukrot, a kókuszolajat, a vaníliakivonatot és a mandulatejet. Öntsd hozzá a vizes lenmagot is.
5. Öntsd a száraz hozzávalókat a nedvesekhez. Ha a tészta túl száraz, önts hozzá még egy kis mandulatejet. Ha túl száraz, akkor zablisztet. A cél, hogy a tészta gyúrható legyen.
6. Készítsd el a feltétet: egy kis tálban keverd össze a cukrot és a fahéjat.
7. Gyúrj kisméretű (kb. 2,5 cm-s) golyókat a tésztából, majd forgasd meg őket a cukros fahéjban. Ez után helyezd a golyókat a sütőtálcára. Ízlés szerint további cukrot és/vagy fahéjat szórhatsz még rájuk.
8. Helyezd a tálcát a sütőbe 11-12 percre.
9. Végül vedd ki a tálcát a sütőből, majd hagyd hűlni a süteményeket 10 percig, mielőtt áthelyeznéd őket egy konyhai rácsra.